Kripto
StoryEditor

Pad vrijednosti kriptovaluta: bitcoin i ethereum pali za više od 10 posto

04. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Prošlotjedni rast bitcoina i ethereuma bio je kratkotrajan, jer su oba tržišna lidera pala za više od 10 posto tijekom prošlog tjedna, a bitcoin je pao ispod ključnih 20.000 dolara.

Najvećom kriptovalutom u trenutku pisanja trguje se za 19.203 dolara, a vodeći rival ethereum pretrpio je veće gubitke, spustivši se oko 15 posto tijekom tjedna na 1.045 dolara.

Nekoliko većih kriptovaluta zabilježilo je značajne gubitke prošlog tjedna, uključujući polygon i near protocol, od kojih je svaka pala za 22 posto, na 47 dolara, odnosno 3,30 dolara. Avalanche je pao 23 posto, na 16,32 dolara, solana 23 posto, na 32,63 dolara, a polkadot 18 posto, na 6,80 dolara.

Gotovo svaka kriptovaluta u top 30 imala je gubitke dvoznamenkastih postotnih brojki osim lea, trona i dogecoina. Leo je pao 1,5 posto, na 5,77 dolara, dok je dogecoin također pao 1,5 posto, na 0,06719 dolara. U međuvremenu, tron je prošli tjedan pao za 0,69 posto na 0,06485 dolara.

3AC podnio zahtjev za stečaj

Bilo je malo prostora za optimizam u tjednim vijestima, od kojih je većina samo potvrdila strahove da sektor ulazi u recesiju.

U ponedjeljak se pojavilo više detalja o insolventnosti singapurskog kripto hedge fonda Three Arrows Capitala (3AC), s izvješćima da je kripto broker Voyager Digital izdao obavijest za 3AC-ovo nevraćanje dijela duga od 673 milijuna dolara iz zajmova od 15.250 bitcoina i 350 milijuna dolara u USDC-u.

Sky News je u srijedu izvijestio da je 3AC-u naloženo likvidiranje sudskim nalogom na Britanskim Djevičanskim otocima, te da će konzultantska tvrtka za upravljanje Teneo pomoć u postupku u slučaju nesolventnosti.

Bloomberg je u petak izvijestio da je 3AC podnio zahtjev za bankrot poglavlja 15, što je potez za zaštitu imovine fonda u SAD-u, dok se likvidacija događa na otocima.

Bear market

U ponedjeljak je izvješće digitalnog upravitelja imovinom Coinsharesa otkrilo da su odljevi sredstava iz bitcoin investicijskih proizvoda prošlog tjedna iznosili 453 milijuna dolara, što je otprilike jednako svim priljevima u posljednjih šest mjeseci.

Po CoinSharesu, prošlotjedni odljev bio je treći po veličini zabilježen po imovini pod upravljanjem (AUM), što predstavlja 1,2 posto cjelokupnog AUM-a svih sredstava koje prati CoinShares. Najgori odljevi po postotku, 1,6 posto, zabilježeni su tijekom bear marketa 2018.

Također u ponedjeljak, dionice Coinbasea pale su 9 posto, na 56,88 dolara, nakon što je Goldman Sachs snizio kompaniju s 'neutralnog' na 'sell' rang i uzrokovao pad cijene sa 70 na 45 dolara. Iz Coinbasea su nedavno izjavili da će otpustiti 18 posto svoje radne snage.

Istog dana, predsjednik SEC-a Gary Gensler potvrdio je u intervjuu za CNBC stajalište regulatorne agencije da je bitcoin roba, a ne vrijednosni papir, ali se suzdržao od proširenja klasifikacije na bilo koju drugu kriptovalutu.

Gensler je rekao da je bitcoin primjer kripto imovine koja bi trebala biti regulirana od strane Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC), kao što je ranije rekao. Prethodna uprava SEC-a također je smatrala ethereum robom.

SEC  je u srijedu odbacio Grayscaleov zahtjev za bitcoin spot ETF, rekavši da div za digitalno upravljanje imovinom nije učinio dovoljno kako bi zaštitio ulagače od lažnih i manipulativnih radnji i praksi. Sljedećeg dana izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein objavio je na Twitteru da njegova tvrtka podnosi tužbu protiv SEC-a.

Sve u svemu, posljednja tri mjeseca bila su izrazito pesimistična za bitcoin, jer je tržišni lider zabilježio svoj drugi najgori kvartalni učinak ikada. Neki akteri su to iskoristili, osobe poput izvršnog direktora MicroStrategya Michaela Saylora i autoritarnog predsjednika Salvadora Nayiba Bukelea, kupili su 'dip'.

03. svibanj 2024 06:44