Kripto
StoryEditor

Pet najboljih Web3 novčanika

16. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Web3 kao što sama riječ ukazuje na buduću verziji interneta, spreman je poremetiti nekoliko industrija na isti način na koji je Web2 poremetio Web1 ili na isti način na koji je Netflix poremetio planove Blockbuster filmovima. Ovaj novi val tehnologije čvrsto je ukorijenjen u decentraliziranim aplikacijama koje u velikoj mjeri koriste blockchain tehnologiju, kao i strojno učenje i umjetnu inteligenciju, kako bi se unaprijedile pametne i prilagodljive aplikacije.

Stoga se masovnim usvajanjem razvijaju mnogi DAppovi, digitalni novčanici i druge inovacije kako bi se olakšao ulazak svakodnevnom korisniku. Web3 novčanici u osnovi 'podmazuju kotače' Weba 3. Oni pomažu pojedincima, kao i tvrtkama, da prikladno upravljaju svojom digitalnom imovinom. Pružaju pristupačnost i skalabilnost.

U ovom ćemo tekstu istaknuti 5 najboljih novčanika koje možete iskoristiti za upravljanje svojim kriptovalutama i pronaći put u Web3 prostor.

Web 3 novčanici omogućuju korisnicima pohranu, slanje i primanje kriptovaluta. Štoviše, putem tih novčanika korisnici mogu komunicirati s pametnim ugovorima, slati, primati i kupovati NFT-ove, razvijati blockchain platforme i povezivati se sa zajednicama. Web3 novčanici čine širok raspon vrijednih aplikacija izvan uobičajenih postojećih digitalnih novčanika. Obično ti novčanici imaju ugrađene preglednike.

Sve u svemu, to su novčanici bez skrbništva (self-custodial), što znači da možete obavljati transakcije na sigurniji način bez brige o posrednicima kao što su banke ili kripto mjenjačnice. Također, imate potpunu kontrolu nad svojim sredstvima i ne morate prolaziti kroz niz KYC/AML koraka dok ga stvarate. 

Evo nekoliko glavnih pojmova povezanih s Web3 novčanicima
  • Javni ključ (public key): Ovo je alfanumerički niz koji vam omogućuje slanje i primanje kripto transakcija.
  • Privatni ključ (private key): Slično lozinkama, to je veliki  broj koji se koristi za potvrdu transakcija. Svatko ima pristup javnim ključevima Web3 novčanika, ali privatni ključ omogućuje vam da zatražite vlasništvo za pristup svojim sredstvima.
  • Seed phrase: To je popis od 12-24 slučajnih riječi koje se koriste za oporavak kripto novčanika. 

Prednosti korištenja Web3 novčanika

Web3 novčanici nude različite opsege kontrole i veću fleksibilnost u upravljanju transakcijama. Navest ćemo nekoliko prednosti korištenja ovih novčanika.

Jednostavan za upotrebu

Budući da imate potpunu kontrolu nad svojom imovinom, Web3 novčanici obično su jednostavni za upotrebu. Možete jednostavno upravljati različitim kriptovalutama jer imate izravan pristup mnogim detaljima o svakoj od njih. Nadalje, većinu Web3 novčanika jednostavno je postaviti, što je velika prednost za korisnike koji su novi u kripto prostoru.

Postupak postavljanja traje samo nekoliko minuta. Nakon što izradite novčanik, možete početi obavljati transakcije, kao i imati pristup svim DeFi aplikacijama.

Privatnost i anonimnost

Zaštita privatnosti korisnika jedna je od najboljih značajki koje su Web3 novčanici donijeli. Koristeći ove novčanike, vaši osobni podaci su sigurni i zaštićeni.

Poboljšana sigurnost

Sigurnost vaših kriptovaluta još je jedna važna prednost koju dobivate korištenjem Web3 novčanika. Oni osiguravaju da je vaše ulaganje sigurno i sigurno tijekom obavljanja transakcija. Osim toga, vaši podaci, identifikacija i dostupnost vaših sredstava su sigurni. Većina novčanika koristi šifriranu proceduru prijave, zahtijevajući da unesete svoje podatke. To osigurava da nema proboja i da drugi ne mogu pristupiti vašim novčanicima.

Top 5 Web3 novčanika

1. MetaMask

MetaMask je self-custodial novčanik koji vam omogućuje kupnju, pohranu, slanje i zamjenu tokena. Dostupan je kao proširenje preglednika na Chromeu i drugim popularnim web preglednicima. MetaMask je dostupan i na Androidu i na iOS-u.

U osnovi je izgrađen za ethereum blockchain, gdje korisnici mogu spremiti ethereum i druge ERC-20 tokene. Putem MetaMaska korisnici također mogu koristiti mnoge decentralizirane aplikacije pružajući siguran način integracije projekata i interakcije s aplikacijama na lancu. 

Za naprednije korisnike MetaMask vam omogućuje interakciju s DAppovima u permissionless pristupu. To znači da nema potrebe povezivati svoje privatne ključeve s DAppovima, čineći cijeli proces mnogo sigurnijim.

Iako je novčanik uglavnom za ethereum blockchain, nudi pristup drugim mrežama kompatibilnim s EVM-om, uključujući binance smart chain, polygon, avalanche...

MetaMask vam daje apsolutnu kontrolu pri transakcijama. Možete odabrati što ćete objaviti, kao i što ćete zadržati privatnim. Osigurava vaše podatke za prijavu, a privatni ključevi su šifrirani. Vi samo trebate zaštititi svoj seed phrase kako ne biste izgubili pristup svom računu.

2. Argent

Ovaj mobilni novčanik omogućuje vam kupnju, prinos, staking i trgovanje na ethereumu i zk sync layer 2 s niskim naknadama. U konačnici, Argent novčanik razvijen je za integraciju ethereum DAppsa u jednu aplikaciju sa sveobuhvatnim sučeljem.

Korisnicima je potreban samo njihov telefonski broj, a zatim stvaraju korisničko ime. Ovo korisničko ime može se koristiti za slanje i primanje kriptovaluta sličnih tradicionalnim platformama za plaćanje kao što je Cashapp.

Argent novčanik nudi 'neprobojnu sigurnost', što znači da korisnici mogu lako oporaviti svoj novčanik bez koncepta seed phrasea. Umjesto toga, koristi metodu 'socijalnog oporavka', koja se temelji na odabiru bliskih osoba kao 'čuvara' kako bi pomogli opraviti novčanik u slučaju izgubljenog ili novog mobilnog uređaja.

Novčanik integrira mnoge DeFi Dappove, kao što su Compound i Kyber, omogućujući zarađivanje određenog prinosa, unutar aplikacije. Također podržava WalletConnect, za tokene koji nisu izravno integrirani u Argent novčanik.

3. Rainbow

Kao što je navedeno na web stranici, Rainbow je ne-skrbnički, zabavan, jednostavan za korištenje i siguran mobilni novčanik koji korisnicima omogućuje stvaranje ethereum novčanika, prikupljanje NFT-ova i istraživanje novog Web 3 svijeta.

Funkcionira na iOS i Android mobilnim uređajima.

Novčanik dolazi s nizom inovativnih značajki,  kao što su podrška za NFT-ove, integracija WalletConnecta i još mnogo toga.

Rainbow novčanik nudi jednostavnu platformu koja korisnicima pruža ugrađenu funkciju zamjene. To vam omogućuje transakciju između više ERC-20 tokena bez vanjske razmjene. Ovaj novčanik također osigurava da ne postanete žrtve projekata prijevara, tako da ima odobreni popis provjerenih tokena sigurnih za zamjenu.

Rainbow daje prednost sigurnosti jer korisnicima omogućuje pohranu šifriranog privatnog ključa na iCloud radi besprijekornog oporavka računa. Ako imate problema s čuvanjem svog seed phrasea, Rainbow novčanik omogućuje vam da ga napravite sigurnosnu kopiju, tako da ne izgubite pristup.

4. Trust wallet

Trust Wallet je Web3 novčanik koji omogućuje raznolik pristup mnogim kriptovalutama i NFT-ovima na različitim blockchainima, uključujući ethereum i binance chain. Novčanik možete financirati izravno putem pružatelja usluga trećih strana, uključujući Mercuryo, MoonPay, Ramp Network, Simplex, Transak i  Wyre.

Dobro funkcionira na mobilnim uređajima i bez napora se snalazite u aplikaciji. Potrebno je samo nekoliko minuta za postavljanje. Trust Wallet također omogućuje korisnicima s drugim novčanicima kao što su MetaMask ili MyEtherWallet da uvezu svoje podatke pomoću svog seed phrasea ili privatnog ključa.

Korisnici mogu zaraditi prinos zaključavanjem sredstava izravno iz svojih novčanika. Neki od tokena dostupnih za staking su bnb, cosmos i tezos.

Trust Wallet također nudi ugrađeni preglednik za DAppove, tako da imate izravan pristup svojim omiljenim DeFi proizvodima i otkrivate nove, sve unutar jedne/dvije nadzorne ploče.

Što se tiče sigurnosti, novčanik je osiguran frazom oporavka od 12 riječi i dostupan je na Androidu i iOS-u  pomoću PIN-a ili biometrije. Možda je jedan korak unatrag u ovom novčaniku taj što ne podržava 2FA, što znači da ako netko upadne na vaš račun, ne možete u potpunosti zaustaviti njegov pristup jer ne možete postaviti kod potvrde na e-mail ili sms.

5. Coinbase wallet

Ovo je još jedan novčanik za sel-custody koji nudi pristup tisućama tokena i DApp-ova, omogućujući vam da pohranite svoje NFT-ove (ERC-721 tokene) sve na jednom mjestu.

DeFi liqudity poolove možete koristiti i za posudbu ili zamjenu imovine na dostupnim decentraliziranim mjenjačnicama. Novčanik podržava ICO-ove, što pomaže korisnicima da istraže nove tokene po najboljim mogućim cijenama. Nadalje, decentralizirani web možete koristiti na telefonu ili pregledniku i istražiti dostupne kripto-friendly trgovine.

S Coinbase novčanikom također možete postati član DAO-a i sudjelovati u velikim Web3 projektima.

Novčanik želi osigurati podatke o korisnicima jer pohranjuje privatne ključeve lokalno i omogućuje 2FA za održavanje pristupa. Osim toga, Coinbase novčanik koristi četveroznamenkasti sigurnosni PIN, koji može otključati novčanik i pomoći u potvrđivanju transakcija.

Zašto je svakom kripto korisniku potreban Web3 novčanik?

Jedan od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir prije uključivanja u Web3 prostor je da morate imati odgovarajući Web3 novčanik na mjestu. Sigurno pohranjuju vaše privatne ključeve, omogućujući vam slanje i primanje kripto imovine poput ethereuma, bitcoina, solane i još mnogo toga.

Ima ih na stotine, ali gore navedeni su najpopularnije i najpouzdanije platforme za početak. Nude razne alate koji će vam pomoći da sigurno upravljate i pohranjujete svoje kriptovalute.

02. svibanj 2024 15:21