Kripto
StoryEditor

Predsjednik SEC-a poželio bitcoinu sretan rođendan, ali poručuje kripto industriji da pazi na svoj korak

02. Studeni 2023.

Kripto zajednica proslavila je u utorak 15. godišnjicu bitcoinovog whitepapera, koji je obilježio prvi funkcionalni peer-to-peer elektronički novac na svijetu.

Među njegovim slavljenicima bio je Gary Gensler, predsjednik Komisije za vrijednosne papire (SEC) toliko poznat po strogim provedbenim radnjama protiv kripto industrije.

U tweetu u utorak, Gensler je spomenuo Satoshija Nakamota, anonimnog autora koji stoji iza bitcoinovog whitepapera koji ostaje misterij do danas.

- Sretna 15. godišnjica Satoshijevog poznatog whitepapera koji je započeo kripto – napisao je.

Unatoč lijepim riječima za Satoshija, Gensler je ostao čvrst s modernim kripto tvrtkama.

- Sve kripto tvrtke koje varaju ulagače trebalo bi ih početi tretirati u skladu sa zakonima o vrijednosnim papirima - rekao je.

Gensler je povijesno favorizirao bitcoin u odnosu na druge kriptovalute u pogledu regulacije, prepoznajući ga kao zasebnu robu (commodity) unutar klase imovine.

Nasuprot tome, ‘veliku većinu‘ drugih kriptovaluta, uključujući stablecoine, okarakterizirao je kao potencijalne neregistrirane vrijednosne papire i pokrenuo više tužbi protiv njihovih izdavatelja i mjenjačnica koje ih navode.

Također je oklijevao odobriti spot bitcoin ETF, za koje analitičari vjeruju da bi pomogao katapultirati cijenu bitcoina ako bude odobren.

U odgovorima na svoj tweet, Gensler je privukao mnoge koji su bili frustrirani njegovim ponašanjem.

- Iskreno, mislim da je ovo krajnje neprofesionalan tweet. Očito je da trenutno postoji velika osjetljivost oko bitcoina i jednostavno ne mogu vjerovati da predsjednik SEC-a, samog tijela koje donosi odluke, na društvenim mrežama tweeta ovakvo smeće – komentirao je jedan korisnik na Twitteru.

03. svibanj 2024 20:59