Kripto
StoryEditor

Ruski parlament usvojio zakon o digitalnom rublju

13. Srpanj 2023.

Projekt ruske digitalne valute središnje banke (CBDC), digitalni rubalj, došao je korak bliže stvarnosti. 11. srpnja donji dom Savezne skupštine Ruske Federacije, Državna duma, usvojio je zakon o digitalnom rublju u trećem čitanju. Zakon se sada seli u gornji dom skupštine, Vijeće Federacije i, ako bude usvojen, na predsjednikov stol.

Prijedlog zakona, koji je posljednji put izmijenjen krajem lipnja, postavlja pravne definicije platforme, sudionika i korisnika, kao i opće smjernice za ekosustav CBDC-a.

U sadašnjem okviru, ruska središnja banka, Banka Rusije (BoR), postat će glavni operater infrastrukture digitalnog rublja. Također snosi odgovornost za svu pohranjenu imovinu.

Glavni cilj CBDC-a, prema BoR-u, je poslužiti kao način plaćanja i prijenosa. Stoga njegovi korisnici neće moći otvoriti štedne račune. Kao što BoR naglašava, plaćanja i transferi bili bi besplatni za pojedinačne kupce i koštali bi 0,3 posto iznosa plaćanja za korporativne klijente.

Prijedlog zakona uveden je u Državnu dumu u prosincu 2022., a prvo čitanje prošao je u ožujku 2023. Podružnica vodeće ruske državne plinske tvrtke Gazprombank upozorila je u veljači na moguće rizike za banke u slučaju brzog prijelaza na digitalni novac. Ruska podružnica McKinseyja procijenila je potencijalne gubitke tradicionalnih banaka od implementacije CBDC-a na oko 250 milijardi rubalja (3,5 milijardi dolara) u pet godina. Istodobno, konzultantska tvrtka procijenila je dobit trgovaca na malo na 1,1 milijardi dolara godišnje.

U nedavnom intervjuu, zamjenica predsjednika središnje banke, Olga Skorobogatova, najavila je masovno uvođenje digitalnog rublja za sve ruske građane do 2027. godine. CBDC će se testirati u pilot programu između 2023. i 2024. godine.

27. travanj 2024 07:32