Kripto
StoryEditor

SAD sve očitije gubi svoju prednost u kripto industriji

12. Travanj 2023.

Dok se regulatorna klima oko kriptovaluta nastavlja zagrijavati u SAD-u, izvješće koje je u utorak objavio a16z povezalo je stalan tok provedbenih radnji i sudskih postupaka s padom američkog vodstva u kripto sektoru.

U potpuno novom odjeljku u redovitom izvješću ‘State of Crypto‘ koje se dotiče regulacije i politike, investicijski ogranak Andreessena Horowitza istaknuo je pad nekoliko mjernih podataka koji procjenjuju aktivnost povezanu s kriptom u SAD-u.

Iako je zemlja bila dom gotovo 40 posto kripto programera u 2018. godini, taj se omjer kontinuirano smanjivao u posljednjih nekoliko godina, pa je prošle godine pao ispod 30 posto, prema izvješću.

Osim toga, dio prometa na web stranice povezanih s kriptovalutama od korisnika sa sjedištem u SAD-u su u padu je treću godinu. Prošle godine, nešto više od 15 posto prometa na web stranice kao što su CoinGecko, CoinMarketCap i Etherescan činili su Amerikanci, značajan pad u odnosu na oko 23 posto u 2019. godini.

Na taj pad vjerojatno utječe pad cijena kriptovaluta, kao i činjenica da Web3 dobiva na snazi na globalnoj razini. Međutim, izvješće zatim ulazi u politička stajališta a16z-a i daje preporuke o tome kako bi regulatori trebali djelovati.

Zabrana novih poslovnih modela ili tehnologija potkopava američke vrijednosti i potiče inovacije i radna mjesta drugdje. Pravna poduzeća i njihovi klijenti zaslužuju pristup financijskim uslugama i zakonitoj zaštiti, od bankarskih odnosa do privatnosti podataka – navodi se u izvješću.

Fokus na regulaciji dolazi usred kripto represije u SAD-u, gdje su regulatori poput Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) i Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) pojačali nadzor nad kripto poduzećima.

Značajna je vijest je da je vodećoj američkoj kripto mjenjačnici Coinbase upućen Wells Notice od strane SEC-a zbog staking proizvoda prošlog mjeseca, nedugo nakon što je Kraken kažnjen s 30 milijuna dolara od strane financijskog regulatora, uzrokujući da u potpunosti zatvori svoj program staking usluga. A tužba CFTC-a za navodna kršenja pravila trgovanja derivatima nadvija se nad Binanceom, unatoč opetovanim zahtjevima izvršnog direktora Changpenga Zhaoa da ljudi ‘ignoriraju FUD, lažne vijesti, napade, itd.‘

U izvješću se poziva na nova pravila i smjernice vladinih agencija koje bi mogle pomoći u uklanjanju regulatorne nesigurnosti u SAD-u.

U izvješću je istaknuto i zakonodavstvo koje bi moglo pružiti potrebnu jasnoću, kao što su Zakon o odgovornim financijskim inovacijama, Zakon o digitalnoj robnoj zaštiti potrošača i Zakon o razmjeni digitalnih proizvoda.

Usredotočujući se na sudove, u izvješću a16z navodi se da u SAD-u postoji više slučajeva koji će dodatno oblikovati regulatorno okruženje zemlje ove godine. Kreću se od tužbi CFTC-a i SEC-a do raznih stečajnih slučajeva za propale tvrtke poput FTX-a, Voyagera i Celsiusa.

Na vrhu svoje liste, a16z navodi SEC-ov tekući slučaj protiv Ripplea, tužbu s kojom se tvrtka bori od 2020. godine, ali bi uskoro mogla doći do kraja. Središnja tvrdnja SEC-a je da je tvrtka prikupila 1,3 milijarde dolara u neregistriranim ponudama vrijednosnih papira, a njezin ishod mogao bi imati znatan utjecaj na to kako će kriptovalute biti klasificirane.

U izvješću se također navodi situacija oko Tornado Casha kao utjecajan sudski slučaj, gdje zagovaračka skupina Coin Center trenutno tuži američki Ured za kontrolu stranih imovina Ministarstva financija (OFAC) zbog sankcioniranja alata za anonimnost transakcija na bazi ethereuma.

– Poduzeća bi trebala biti u središtu regulative, dok decentralizirani, autonomni softver ne bi trebao biti – dodaje se u izvješću.

28. travanj 2024 00:00