Kripto
StoryEditor

Sam Bankman-Fried proglašen krivim po svih 7 točaka optužnice

03. Studeni 2023.
Sam Bankman-Fried, FTx

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen je krivim po svih sedam točaka optužnice od strane porote na kaznenom suđenju u New Yorku nakon otprilike četiri sata vijećanja.

Bankman-Fried proglašen je krivim po dvije točke optužnice za prijevaru putem žice (wire fraud), po dvije točke za urotu prijevare putem žice, po jednoj točki optužnice za prijevaru s vrijednosnim papirima, jednoj točki zavjere za prijevaru s robom i jednoj točki zavjere za pranje novca.

Vratit će se na sud na izricanje presude okružnom sucu u New Yorku Lewisu Kaplanu 28. ožujka 2024. Vladini tužitelji će preporučiti kaznu, ali sudac Kaplan će imati posljednju riječ.

Svaki pojedini zločin Bankman-Frieda nosi maksimalnu kaznu od pet do 20 godina zatvora.

Na konferenciji za novinare ispred suda, državni odvjetnik južnog okruga New Yorka Damian Williams nazvao je Bankman-Friedove zločine shemom vrijednom više milijardi dolara osmišljenom da ga učini kraljem kripta i jednom od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti.

- Poštujemo odluku porote. Ali vrlo smo razočarani rezultatom. G. Bankman Fried tvrdi da je nevin i nastavit će se snažno boriti protiv optužbi protiv njega – izjavio je odvjetnik Bankman-Frieda, Mark Cohen.

Ostali ključni direktori FTX-a, uključujući bivšu izvršnu direktoricu Alamede Caroline Ellison, suosnivača FTX-a Garyja Wanga i bivšeg šefa inženjeringa FTX-a Nishada Singha, priznali su krivnju po različitim optužbama i surađivali s vladom kako bi svjedočili protiv Bankman-Frieda na petotjednom suđenju.

Bankman-Fried izjasnio se nevinim po svim točkama optužnice, a tijekom suđenja svjedočio je kako bi zadržao svoju nevinost i označio kolaps FTX-a u studenom 2022. kao ‘niz velikih pogrešaka‘.

Zanijekao je bilo kakve prijestupe u odnosu FTX-a s Alamedom i pokušao se distancirati od ključnih odluka.

Bankman-Fried pripisao je krivnju Wangu za stvaranje funkcije koja je omogućila Alamedi da trguje sredstvima FTX-a koje nije imala i tvrdio je da ‘nije bio potpuno siguran što se dogodilo‘ s Alamedinom kreditnom linijom, koja se povećala na milijarde na urušavanju kripto tržišta 2022. godine.

U svom svjedočenju također je okrivio Ellison da se nije usredotočila na upravljanje rizicima i nije vjerovao da je prevario korisnike FTX-a preuzimanjem njihovih sredstava u vrijednosti od 8 milijardi dolara. Umjesto toga, sredstva je uokvirio kao Alamedine koja posuđuje s burze.

02. svibanj 2024 02:02