Kripto
StoryEditor

SEC ima problema sa zapošljavanjem kripto stručnjaka zbog uvjeta da ne smiju posjedovati kriptovalute

13. Studeni 2023.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) bori se s zapošljavanjem i zadržavanjem kripto stručnjaka zbog internih ograničenja zapošljavanja, navodi se u novom izvješću glavnog inspektora agencije.

Izjava dolazi u vrijeme kada je SEC vrlo usredotočen na blockchain industriju, koju je predsjednik Gary Gensler opisao kao ‘uglavnom nesukladnu‘.

Stručnjaci neće prodati svoj kripto

Prema izjavi glavnog inspektora o izazovima upravljanja i uspješnosti SEC-a u četvrtak, regulatorna agencija suočava se s izazovima u zapošljavanju stručnjaka za kripto imovinu u svrhu istrage i provedbe.

SEC je ove godine pokrenuo više od 50 akcija protiv tvrtki kripto industrije, uključujući globalne kripto mjenjačnice poput Coinbasea i Binancea.

Sporovi obično uključuju tvrtke koje kotiraju ili izdaju takozvane ‘vrijednosne papire kripto imovine‘ bez odgovarajuće registracije. To često dovodi do izvlačenja tužbi koje seciraju slovo zakona o tome kvalificira li se određena kriptovaluta kao ugovor o ulaganju.

Dužnosnici SEC-a kao razloge problema sa zapošljavanjem navode nedostatak kvalificiranih stručnjaka i konkurenciju na visokoj razini iz privatnog sektora. Štoviše, oni koji najbolje razumiju kripto često su sami investitori.

– Ured etičkog savjetnika utvrdio je da bi držanje kripto imovine zabranilo rad na određenim pitanjima koja utječu ili uključuju kripto imovinu. Ova zabrana, prema dužnosnicima SEC-a, bila je štetna za zapošljavanje, budući da se kandidati često nisu voljni odreći svoje kripto imovine kako bi radili za SEC – navodi se u izvješću.

U izvješću se ističe kripto i umjetna inteligencija kao industrije oko kojih se SEC mora kontinuirano prilagođavati i graditi novu stručnost i sposobnosti. Također je napomenuo da nijedan tržišni regulator još nema sveobuhvatne ovlasti regulirati spot tržišta za kripto valute koje nisu vrijednosni papiri, poput bitcoina.

Posjedovanje u odnosu na razumijevanje bitcoina

U svibnju 2022. globalno istraživanje koje su proveli Block i Wakefield Research otkrilo je da više od polovice pojedinaca nisu ulagali u kripto prvenstveno zato što ga nisu dovoljno dobro razumjeli.

Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, ove je godine porasla više od 100 posto.

U američkom Kongresu neki od najglasnijih kripto zagovornika su sami vlasnici bitcoina, uključujući senatore Cynthiju Lummis i Teda Cruza. Predsjednički kandidat Robert F. Kennedy također je vlasnik bitcoina.

23. travanj 2024 17:21