Kripto
StoryEditor

SEC još nije odobrio spot bitcoin ETF, X račun regulatora nije imao dvofaktorsku autentifikaciju

10. Siječanj 2024.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) potvrdila je da još nije odobrila uvrštenje i trgovanje spot bitcoin ETF-ovima, te da je prethodna objava koja je to sugerirala bila lažna.

Jučer iza 22 sata službeni X (bivši Twitter) profil SEC-a objavio je tweet u kojem se tvrdi da je regulator odobrio spot bitcoin ETF-ove po prvi put. Otprilike 15 minuta kasnije, predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je da regulator nije odobrio uvrštavanje i trgovanje spot bitcoin proizvodima.

Prvobitna ‘neovlaštena objava’ tvrdila je da je Komisija dala odobrenje da bitcoin ETF-ovi budu uvršteni na burze u SAD-u, prikazujući fotografiju i lažni citat predsjednika SEC-a.

SEC je također povukao početni tweet, iako je u tom trenutku već skupio milijune pregleda. SEC je za medije izjavio da neovlašteni tweet nije napravio SEC ili njegovo osoblje.

Mnogi su očekivali da će SEC objaviti odluku o spot bitcoin ETF-u u sljedeća dva dana nakon što je nekoliko upravitelja imovinom dovršilo neke od konačnih prijava.

Iako je objava na društvenim mrežama bila lažna, SEC bi ipak mogao odobriti spot bitcoin ETF. Ni u Genslerovom ni u tweetu SEC-a nije navedeno da SEC planira odobriti ili odbiti investicijski instrument.

Danas je krajnji rok odluke za ETF ARK Investa i 21Sharesa, za kojeg analitičari vjeruju da bi mogla dovesti do istovremenih odobrenja za druge upravitelje imovinom.

Prije Genslerove izjave u kojoj se tvrdi da je SEC X račun ugrožen, kripto korisnici i tržište reagirali su u skladu s tim. Cijena bitcoina porasla je otprilike 2,5 posto sa 46.729 na 47.901 dolara prije nego što je pala otprilike 7 posto na 44.701 dolara. Bitcoin trenutno trguje ispod 46 tisuća dolara, prema CoinMarketCapu.

Neki na društvenim mrežama sugerirali su da su informacije sadržane u povučenom SEC-ovom tweetu točne, ali su prerano objavljene, te da je osoba koja vodi X profil SEC-a slučajno objavila, umjesto zakazala tweet za buduću objavu.

Međutim, tim za sigurnost na X-u otkrio je da SEC nije imao omogućenu dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) na svom glavnom X računu, što je omogućilo hakeru pristup.

U objavi X-ova sigurnosna stranica napisala je da je do hakiranja SEC-a došlo jer je neidentificirani akter preuzeo kontrolu nad telefonskim brojem povezanim s računom i iskoristio ga za pristup SEC-ovoj službenoj X stranici. Ovo je poznatije kao SIM swap napad.

04. svibanj 2024 01:01