Kripto
StoryEditor

SEC optužio Robinhood zbog kršenja zakona o vrijednosnim papirima

07. Svibanj 2024.

Robinhood je postao sljedeća platforma za kripto trgovanje koja je primila prijetnju sudskim postupkom od Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), pridružujući se tako sve većem popisu tvrtki.

U obrascu 8-K podnesenom u subotu, tvrtka je rekla da je primila Wells obavijest od SEC-a 4. svibnja.

Optužbe protiv Robinhooda

Konkretno, osoblje SEC-a otkrilo je da su došli do ‘preliminarne odluke’ da preporuče agenciji da podnese tužbu zbog navodnih kršenja odjeljaka 15(a) i 17A Zakona o burzi vrijednosnih papira iz 1934.

Prema SEC-ovoj web stranici, odjeljak 15(a) brokerskim dilerima zabranjuje ili potiče kupnju ili prodaju vrijednosnih papira osim ako je taj broker registriran kod SEC-a. U međuvremenu, Odjeljak 17A odnosi se na prijevaru kupaca materijalnim pogrešnim izjavama ili propustima.

Pravni lijekovi mogu uključivati zabranu, nalog za prekid i odustajanje, ispis, kamate prije presude, građanske novčane kazne i ukor, opoziv i ograničenja aktivnosti, navodi se u podnesku.

Robinhood je u ponedjeljak napisao da je ‘razočaran’ odlukom SEC-a nakon godina dobrih pokušaja da se pridržava zakona i registrira.

- Čvrsto vjerujemo da imovina navedena na našoj platformi nisu vrijednosni papiri i radujemo se suradnji sa SEC-om kako bismo razjasnili koliko bi svaki slučaj protiv Robinhooda bio slab i glede činjenica i zakona - rekao je Dan Gallagher, službenik za pravne poslove, usklađenost i korporativne poslove tvrtke Robinhood.

Dionice Robinhooda, ostale su relativno nepromijenjene u ponedjeljak, trgujući 1,14 posto iznad zaključne cijene u petak na 18,16 dolara.

SEC-ova sljedeća kripto meta

Robinhood je prvi put primio istražni sudski poziv od SEC-a u veljači 2023. u vezi s njegovim kripto operacijama. U lipnju je burza uklonila popularne kriptovalute uključujući cardano, solanu i polygon sa svoje platforme nakon što je SEC podigao slične optužbe protiv Binancea i Coinbasea tvrdeći da su te kriptovalute neregistrirani vrijednosni papiri.

Kraken je također optužen za uvrštavanje vrijednosnih papira na svoju platformu u studenom, unatoč tome što je odlučio platiti kaznu od 30 milijuna dolara zbog navodnih kršenja vrijednosnih papira ranije te godine.

Ovaj put, Kraken i drugi odlučili su se boriti protiv SEC-a na sudu, pridružujući se zboru drugih tvrtki koje tvrde da se digitalna imovina na njihovim platformama ne kvalificira kao investicijski ugovori.

Osim centraliziranih platformi za trgovanje, SEC je također zaprijetio da će tužiti razvijača decentralizirane razmjene Uniswap Labs u travnju i sada se bori protiv pružatelja ethereum infrastrukture Consensysa oko statusa ethera kao vrijednosnog papira.

- Čini se da SEC sada zlorabi Wells proces kao taktiku zastrašivanja - napisao je Jake Chervinsky, glavni pravni službenik u kripto VC tvrtki Variant Fund, na Twitteru u ponedjeljak.

- SEC izdvaja krajnje nerazmjeran iznos svojih resursa za kripto, s obzirom da je njegova stvarna svrha reguliranje tržišta kapitala i duga. Svaka minuta i dolar poreznih obveznika potrošen na kripto industriju nije potrošen na stvarnu misiju za koju je Kongres stvorio SEC - dodao je Chervinsky.

19. svibanj 2024 14:56