Kripto
StoryEditor

SEC tuži Binance i Changpeng Zhaoa zbog navodnih kršenja zakona o vrijednosnim papirima

06. Lipanj 2023.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) jučer je optužila Binance, najveću kripto mjenjačnicu na svijetu i njezinog izvršnog direktora s 13 optužbi.

Kao što je prvi izvijestio Bloomberg, Binance i tvrtkin izvršni direktor Changpeng ‘CZ‘ Zhao, koji je osnivač i kontrolni dioničar Binancea, optuženi su za kršenje američkih pravila o vrijednosnim papirima, pokazuje sudski podnesak.

Optužbe SEC-a uključuju neregistriranu ponudu i prodaju kripto imovine, neuspjeh da se američkim investitorima ograniči pristup web stranici Binance.com i djelovanje kao neregistrirana mjenjačnica, brokerska i klirinška agencija.

U sudskom dokumentu SEC-a podnesenom u ponedjeljak na saveznom sudu u okrugu Columbia navodi se da su Binance i CZ ‘očito ne poštovali‘ savezne zakone o vrijednosnim papirima i ‘obogatili se milijardama američkih dolara, dok su imovinu ulagača izložili značajnom riziku‘.

- Tvrdimo da su Zhao i Binance ne samo znali pravila, već su ih i svjesno odlučili izbjeći i ugroziti svoje korisnike i ulagače, sve u nastojanju da maksimiziraju vlastitu dobit - napisao je Gurbir S. Grewal, direktor Odjela za provedbu SEC-a, u priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler dodao je da je Binance ‘pokušao izbjeći američke zakone o vrijednosnim papirima najavljujući lažne kontrole koje su zanemarili iza kulisa‘ u pokušaju da veliki američki ulagači koriste platformu.

Zhao je na Twitteru rekao da još nije vidio tužbu i napisao broj 4, koji često objavljuje kako bi aludirao na tweet koji je napravio još u siječnju, a koji povezuje broj s ignoriranjem FUD-a, lažnih vijesti, napada itd.

- Nisam ga još vidio. Mediji dobivaju informacije prije nas – napisao je.

Binanceov BNB token naglo je pao nakon objave vijesti. Kriptovalutom se trenutno trguje za 278,61 dolara, prema CoinGecku. U posljednja 24 sata pao je 7,31 posto.

SEC tvrdi da su Binance i Zhao zloupotrijebili i miješali sredstva klijenata. Optuženi su ih čak navodno preusmjerili u trgovački subjekt koji je Zhao kontrolirao pod nazivom Sigma Chain.

Dodaje se da su se Zhao i njegova tvrtka upustili u ‘opsežnu mrežu obmane‘.

Binance je u posljednje vrijeme postao kontroverzna tvrtka jer je američki regulatori love i pokreću brojne istrage o kripto tvrtki.

CFTC, SEC i IRS otvorili su istrage o mjenjačnici, a tužitelji Ministarstva pravosuđa u prosincu su, kako se izvješćuje, razmatrali hoće li poduzeti konkretne korake ili uzeti vremena za preispitivanje dodatnih dokaza.

Upravo u travnju, odvjetnici su teretili Changpenga Zhaoa i Binance građanskom parnicom vrijednom milijardu dolara zbog navodnih neregistriranih vrijednosnih papira i plaćanja slavnih osoba u marketinške svrhe.

29. travanj 2024 21:47