Kripto
StoryEditor

SEC tuži Do Kwona i Terraform Labs za prijevaru

17. Veljača 2023.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) podnijela je tužbu protiv Terraform Labsa i njegovog osnivača Do Kwona zbog navodnog ‘orkestriranja više milijardi dolara vrijedne prijevare vrijednosnih papira s kripto imovinom‘.

U priopćenju od 16. veljače, SEC je rekao da su Kwon i Terraform ponudili i prodali ‘međusobno povezani paket vrijednosnih papira kripto imovine, mnogih u neregistriranim transakcijama‘. Ukazao je na sada urušen algoritamski stablecoin, terraclassicUSD (USTC) i povezanu kriptovalutu terra luna classic (LUNC).

SEC se također zamjerio tvz. massetovima, kripto izvedenicama koje odražavaju cijenu dionica javno uvrštenih tvrtki i Terraformovom mirroru (MIR), upravljačkom tokenu za Mirror protokol koji navodi mAssets.

U priopćenju, predsjednik SEC-a, Gary Gensler, navodni da Kwon i Terraform ‘nisu pružili javnosti potpune, poštene i istinite informacije, posebno za USTC i LUNC,  ranije nazvane terra (LUNA) i terraUSD (UST).

- Također tvrdimo da su počinili prijevaru ponavljajući lažne i obmanjujuće izjave kako bi izgradili povjerenje prije nego što su prouzročili razorne gubitke za ulagače – nadodao je Gensler.

SEC je podnio žalbu u Okružnom sudu za južni okrug New Yorka s optužbama koje se odnose na kršenje registracijskih i anti-prijevarnih odredbi Zakona o vrijednosnim papirima i Zakona o burzi.

- Optuženici su nas pokušali spriječiti u dobivanju važnih informacija o njihovom poslovanju. Ovaj slučaj pokazuje razmjere do kojih će neke kripto tvrtke ići kako bi izbjegle poštivanje zakona o vrijednosnim papirima – ustvrdio je Gensler.

06. svibanj 2024 03:10