Kripto
StoryEditor

Skok bitcoina na 42 tisuće dolara predvođen je spot tržištem i institucionalnim interesom, a ne likvidacijama na futures tržištu

05. Prosinac 2023.
foto Shutterstock

U posljednjih sedam dana bitcoin je porastao 14,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu u 20 mjeseci na 42.402 dolara 4. prosinca. Trgovci i analitičari bili su zauzeti nagađanjima, posebno nakon likvidacije kratkih (short) bitcoin ročnica od sto milijuna dolara u roku od samo 24 sata. Međutim, kada se pogledaju podaci o bitcoin futuresima, razvija se drugačija priča, ona koja stavlja u središte pozornosti akciju na spot tržištu.

Utjecaj nedavnih likvidacija na futures tržištima

Dok Chicago Mercantile Exchange (CME) trguje ugovorima namirenim u dolarima za bitcoin futurese, gdje nijedan fizički bitcoin ne mijenja vlasnika, ova terminska tržišta nesumnjivo igraju ključnu ulogu u oblikovanju spot cijena. Sama veličina bitcoin futuresa, s ukupnim otvorenim interesom od 20 milijardi dolara, naglašava veliki interes profesionalnih ulagača.

U istom sedmodnevnom razdoblju likvidirane su kratke pozicije u vrijednosti od samo 200 milijuna dolara, što predstavlja samo jedan posto ukupnih nepodmirenih ugovora. Ta brojka blijedi u usporedbi sa značajnim volumenom trgovanja od 190 milijardi dolara u istom vremenskom okviru.

Čak i kada se fokusira isključivo na CME, koji je poznat po potencijalnoj inflaciji volumena trgovanja, njegov dnevni volumen od 2,67 milijardi dolara trebao je spremno apsorbirati 24-satnu likvidaciju od 100 milijuna dolara. To je navelo ulagače da razmisle može li se nedavni rast bitcoina pripisati potezima nekoliko kitova (whale) na tržištima ročnica.

Unatoč porastu bitcoina na najvišu razinu u 20 mjeseci, tržišta ročnica i opcija izgledaju relativno prigušeno. Zapravo, tri ključna dokaza sugeriraju da ne postoji uvjerljiv razlog za predviđanje kaskade kratkotrajnih likvidacija ugovora ako bitcoin premaši prag od 43.500 dolara.

Bitcoin derivati ne pokazuju znakove pretjeranog optimizma

Trajni ugovori (perpetuals), poznati i kao inverzne zamjene, uključuju ugrađenu stopu (funding rate) koja se obično preračunava svakih osam sati. Pozitivna stopa financiranja ukazuje na povećanu potražnju za polugom među dugim pozicijama, dok negativna stopa signalizira potrebu za dodatnom polugom među kratkim pozicijama.

Podaci otkrivaju vrhunac od 0,04 posto na osam sati ranije 4. prosinca, ali ta se razina, ekvivalentna 0,9 posto tjedno, pokazala kratkotrajnom. Trenutna tjedna stopa od 0,4 posto stvara minimalan pritisak na duge pozicije, što ukazuje na nedostatak prisutnosti retail investitora. Suprotno tome, među medvjedima nema znakova iscrpljenosti.

Da bi se procijenilo predstavljaju li bitcoin perpetualsi anomaliju, pozornost se okreće mjesečnim terminskim ugovorima, koje profesionalni trgovci favoriziraju zbog fiksne stope financiranja. Obično se tim ugovorima trguje s premijom od pet do deset posto kako bi se uzelo u obzir njihovo produljeno razdoblje namire.

Podaci terminskih ugovora na određeno vrijeme otkrivaju najvišu premiju od 12 posto 4. prosinca. Ova razina ostaje razumna, posebno s obzirom na prevladavajući bikovski zamah. Povijesni rast u 2021. svjedočio je porastu premija iznad 30 posto, što je dodatno osporilo snagu rasta za koji su pretežno zaslužni derivati.

U konačnici, s rastom cijene bitcoina za 14,5 posto u samo sedam dana i likvidacijom kratkih terminskih ugovora vrijednih samo 200 milijuna dolara, postavljaju se pitanja o tome jesu li medvjedi koristili konzervativnu polugu ili marljivo povećavali maržne depozite kako bi zaštitili svoje pozicije.

Kada se uzme u obzir stopa financiranja i osnovna stopa ročnica, nema jasnih naznaka da bi rast iznad razine od 43 tisuće dolara izazvao značajne gubitke.

U biti, nedavni porast pronalazi podršku u akumulaciji spot tržišta i padu dostupne ponude kriptovaluta na mjenjačnicama. Tijekom prošlog tjedna kripto mjenjačnice su zabilježile neto odljev od 8.275 bitcoina, prema Coinglassu.

U proteklom tjednu ulaganja u proizvode digitalne imovine porasla su za 176 milijuna dolara, obilježavajući tako 10. uzastopni tjedan kontinuiranog priljeva. Ukupan priljev u tom razdoblju dosegnuo je 1,76 milijardi dolara, što čini 4 posto imovine pod upravljanjem (AuM). Ovaj niz priljeva najveći je od listopada 2021., kada je SAD svjedočio pokretanju futures bitcoin ETF-ova, izvijestio je CoinShares.

27. travanj 2024 13:37