Kripto
StoryEditor

Slučaj Nakamoto: Počelo suđenje protiv ‘pravog‘ kreatora bitcoina

06. Veljača 2024.
Satoshi Nakamoto
Je li Craig Wright pravi Satoshi Nakamoto ili još jedan u nizu likova koji žele preuzeti zasluge i intelektualno vlasništvo za stvaranje bitcoina

Craig Wright već osam godina tvrdi da je misteriozni tvorac Bitcoina Satoshi Nakamoto, a suđenje koje je počelo u ponedjeljak konačno će riješiti to pitanje. To će suđenje, kažu analitičari, imati velike posljedice za budućnost bitcoina. Međutim, Wrightu mnogi ne vjeruju, a tužiteljev odvjetnik Jonathan Hough, Wrightovu tvrdnju o Satoshiju naziva običnom ‘bezobraznom laži‘.

Tužbu s kojom se Wright suočava pokrenuo je Crypto Open Patent Alliance (COPA) neprofitni konzorcij kripto i tehnoloških tvrtki. COPA tvrdi da je Wrightova nedavna povijest podnošenja tužbi za intelektualno vlasništvo, koje se temelji na njegovoj tvrdnji da je izumitelj bitcoina, imala ‘zastrašujući učinak‘ na bitcoin, tjerajući programere od njega. Kako bi ga spriječili da dalje ometa razvoj bitcoina, od suda se traži izjava da Wright nije Nakamoto.

Gotovo tri godine nakon podnošenja tužbe, COPA je imala prvu priliku iznijeti svoj slučaj protiv Wrighta na suđenju koje je počelo ovog ponedjeljka. Odvjetnik tužitelja Hough je naglasio kako je Wright počeo tvrditi da je Nakamoto još tamo 2016. godine te da od tada ‘terorizira‘ programere bitcoina.

Za razliku od nekih nedavnih tužbi za kriptovalute, poput suđenja za prijevaru Samu Bankman-Friedu, osnivaču bankrotirane kripto burze FTX, koje je postalo neka vrsta javnog kazališta, slučaj COPA protiv Wrighta privukao je malo pažnje.

Intelektualno vlasništvo

Trio povezanih tužbi koje je prethodno pokrenuo Wright, u kojima nastoji ostvariti prava intelektualnog vlasništva nad bitcoinom, bit će obvezujući ovom presudom. Ako COPA bude uspješna, Wright će imati poteškoća s ovim tvrdnjama. Ako Wright pobijedi i bude uspješan u svojim slučajevima nakon toga, on bi bio slobodan djelovati kao ‘čuvar‘ bitcoina, odlučujući kome je dopušteno raditi na bazi koda i pod kojim uvjetima se sustav može koristiti.

Ulozi su ‘vrlo visoki‘, kaže predstavnik Fonda za pravnu obranu bitcoina, neprofitne organizacije koja financira obranu programera bitcoina u zasebnoj tužbi koju je podnio Wright, a koji je tražio da ostane anoniman zbog straha od pravne odmazde Wrighta.

COPA-ina strategija za demontiranje Wrightovih tvrdnji kreće od toga da se kroz forenzičku analizu diskreditira hrpa dokumentarnih dokaza koje je Wright iznio. Većina Houghovog uvodnog obraćanja bila je usredotočena na načine na koje je Wright navodno krivotvorio ili manipulirao dokumentarnim dokazima koji bi, ako su vjerodostojni, ukazivali da je on Nakamoto. Među raznim optužbama, Hough je optužio Wrighta za vraćanje sata računala unatrag kako bi dokumenti izgledali kao da su stvoreni prije nego što je bitcoin postojao, za brisanje datoteka i izmjenu drugih datoteka na tvrdom disku čiji je sadržaj unio kao dokaz te za pokušaj izmišljanja novih dokaza nakon što su stručnjaci za forenzičku analizu dokumenata identificirali probleme s postojećim materijalima.

Hough je više puta naglasio da su stručnjaci koje je angažirao Wright, kao i COPA, identificirali razloge za vjerovanje da su dokumenti neovlašteno mijenjani.

- Wright ne može ukazati ni na jedan provjerljivi dokument koji podupire njegovu tvrdnju da je Satoshi Nakamoto. On je jedini propustio pružiti taj dokaz - rekao je Hough u sudnici te je zaključio kako su elementi Wrightova ponašanja ‘zalutali su u carstvo farse‘.

Obrana se odlučila za jezgrovitiji pristup. Uvodna riječ obrane koju je iznio Lord Anthony Grabiner nije se bavila konkretnim optužbama za krivotvorenje. Umjesto toga, Grabiner se usredotočio na ono što je nazvao ‘filozofskim razlikama‘ između Wrighta i tužitelja koje bi mogle objasniti ‘neobične značajke ponašanja dr. Wrighta‘. Naime, njegovu nespremnost da javno dokaže da posjeduje privatne vjerodajnice povezane s novčanicima u vlasništvu Nakamota. To bi bilo u suprotnosti s Wrightovim ‘temeljnim uvjerenjem‘ u potencijal kriptovaluta za očuvanje privatnosti, tvrdio je odvjetnik Wrighta.

Teret dokaza bit će na COPA-i, kao tužitelju, da dokaže da Wright nije ono za što se predstavlja. U tu je svrhu Grabiner ukazao na nepostojanje bilo kojeg drugog vjerodostojnog kandidata u potrazi za Nakamotom. Što će sud odlučiti saznat ćemo u narednim danima.

03. svibanj 2024 22:51