Kripto
StoryEditor

Šok u ponudi dovest će cijenu bitcoina do 120 tisuća dolara

11. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Bitcoin je na putu da dosegne 50 tisuća dolara ove godine i probije trenutni vrhunac od 69 tisuća dolara 2024. godine, kaže Standard Chartered.

U izvješću koje su prenijele medijske kuće, uključujući Reuters 10. srpnja, bankarski div službeno je najavio oporavak cijene bitcoina.

Standard Chartered, od pet do 50 tisuća dolara

Nakon seizmičkih promjena u institucionalnom pristupu bitcoinu u SAD-u, mainstream narativ oko najveće kriptovalute brzo se mijenja.

Standard Chartered, koji je upravo prošle godine prognozirao pad cijene bitcoina na samo pet tisuća dolara, sada vjeruje da će godinu završiti po deset puta većoj cijeni.

Bitcoin bi trebao doseći 50 tisuća dolara 2023. godine, prognozira izvješće globalnog voditelja istraživanja i glavnog stratega Geoffa Kendricka.

Nakon toga, bitcoin bi trebao dosegnuti 120 tisuća dolara do kraja sljedeće godine.

Razlog, smatra Kendrick, leži u dinamici ponude. Kako rudari sve više resursa posvećuju očuvanju mreže, oni također prodaju manje bitcoina, stvarajući neravnotežu ponude i potražnje koja će donijeti prevagu u korist bikova.

- Povećana profitabilnost rudara po izrudarenom bitcoinu znači da mogu prodavati manje uz održavanje priljeva gotovine, smanjenje neto ponude bitcoina i povećanje cijene bitcoina - navodi se u izvješću.

Standard Chartered već je aktivan u kripto sektoru, a njegova platforma za kripto skrbništvo Zodia prikupila je 36 milijuna dolara u krugu financiranja serije A u travnju.

Znak pro-Bitcoin vremena

Velika banka koja predviđa ‘ružičastu‘ budućnost cijene bitcoina samo je jedan primjer onoga što je analitičar nedavno nazvao ‘BlackRock efektom‘.

Potez BlackRocka da podnese zahtjev za spot bitcoin ETF, koji je ponovilo nekoliko glavnih upravitelja imovinom, izazvao je zaokret u načinu na koji mainstream mediji tretiraju bitcoin.

Prema Arthuru Hayesu, bivšem izvršnom direktoru mjenjačnice BitMEX, nepokolebljivi tijek tehnoloških poboljšanja širom svijeta sam po sebi će lansirati bitcoin visoko.

Umjetna inteligencija je prije svega na radaru, a Hayes vjeruje da će odabrati bitcoin kao svoju valutu izbora zahvaljujući svojim jedinstvenim atributima.

13. svibanj 2024 20:46