Kripto
StoryEditor

Solana porasla 80 posto u mjesec dana, nadmašujući bitcoin, ether i ripple

03. Studeni 2023.
Solana kripto

Solana se nametnula kao kriptovaluta s najboljim rezultatima, popevši se na razinu koja je posljednji put viđena u kolovozu 2022. Sedma najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji porasla je gotovo 14 posto tijekom prošlog dana, premašivši 44 dolara 2. studenog.

Najnovija cjenovna akcija povećala je godišnje dobitke na 40 posto, a mjesečne dobitke na 80 posto. Solana je tako pretekla mnoge vodeće kriptovalute, kao što su bitcoin, ether i ripple.

Solanin oporavak od debakla na FTX-u

Solana, koja je privukla korisnike svojim brzim, jeftinim naknadama za transakcije, izgubila je značajan dio svoje vrijednosti prošle godine. Baš kada se pozicionirao kao glavni izazivač okosnice decentraliziranih financija (DeFi), nijedan drugi blockchain nije osjetio veći utjecaj od FTX katastrofe.

Oporavak do sada je bio impresivan. Solana sada trguje po cijenama koje nisu viđene gotovo 15 mjeseci. Kriptovaluta je tako nadmašila tržišne lidere bitcoin i ethereum jer je dosegla novu višegodišnju razinu. U tom procesu, solana je porasla preko 343 posto na godišnjoj razini.

Najnoviji rast prvenstveno je potaknut lansiranjem Firedancera, Web3 razvojne tvrtke Jump Crypto, na testnetu. Ovaj novi validator gradi se od prošlog ljeta i ima za cilj povećati brzinu, pouzdanost i raznolikost validatora. Očekuje se da će se lansiranje na mainnetu održati u prvoj polovici 2024.

Za razliku od solaninog postojećeg klijenta s jedinstvenim validatorom, Firedancer je dizajniran za proširenje ekosustava klijenata, jačajući otpornost blockchaina. Alchemyjevo izvješće objavljeno ranije ove godine navodi da Firedancer ima potencijal promijeniti igru za Solanu.

- Klijent Firedancer ima za cilj riješiti postojeća ograničenja i poboljšati trenutne solana validatore na nekoliko načina: poboljšana istodobna obrada transakcija, podrška za sharding, optimizirana P2P komunikacija i poboljšana podrška protokolu konsenzusa – navodi se u izvješću.

‘Ethereum Killer‘ nadmašuje ethereum

Zahvaljujući sve većoj podršci programera, s bazom programera koja se povećava za više od 40 posto iz godine u godinu i rastućoj zajednici predanih solaninih entuzijasta, rasprava solana VS ethereum sada je postala jedan od najpopularnijih diskursa na raznim platformama društvenih medija.

Nadalje, među konkurentima, aplikacije na solani istaknule su se, doživjevši najznačajniji porast imovine pod upravljanjem (AUM) u tom razdoblju, povećavši se za 74,1 posto i dosegnuvši 140 milijuna dolara u listopadu.

Unatoč uvođenju novih futures ETF-ova, ethereum aplikacije, s druge strane, zabilježile su pad, uz kolektivno smanjenje njihove imovine pod upravljanjem (AUM) za 5,45 posto, smanjivši je na 6,35 milijardi dolara, a njihov tržišni udio pao je na 20,1 posto. To predstavlja smanjenje u odnosu na 22, 6 posto u istom razdoblju.

22. travanj 2024 21:44