Kripto
StoryEditor

Što dovodi do pomame za meme tokenima i je li ovo najčudniji kripto bull market?

02. Travanj 2024.
foto Shutterstock

Pompa oko meme tokena dominira kripto zajednicom na društvenim medijima. Anonimni korisnik X-a pod @0xLawliette rekao je svojim 46 tisuća pratitelja kako je očito da je pomama za meme tokenima vođena retail ulagačima.

- Meme tokeni su jasan pokazatelj je li retail prisutan. Svakome tko je bio ovdje u bear marektu očito je da smo sada u bull marketu - napisao je.

Ukupna tržišna kapitalizacija meme tokena bila je dvije milijarde dolara u 2023., a danas ovaj sektor kripto tržišta vrijedi 62 milijarde.

Nisu svi uvjereni

- Mali ulagači su tu, samo ih više ne zanima tehnološka i financijska revolucija. Svi koji se vraćaju u kripto shvaćaju da je kripto kockarnica, a meme tokeni su najbolje sredstvo za te spekulacije - samo su neki od komentara.

Međutim, nisu svi uvjereni.

Ethereum edukator Anthony Sassano rekao je da nakon što je u kriptu proveo posljednje desetljeće, može s punim povjerenjem reći da je ovo daleko najčudniji bull market koji je kripto ikad imao.

Čini se da je četverogodišnji ciklus ‘mrtav’, dodao je prije nego što je iznio mišljenje kako se čini da fundamenti u investiranju trenutno uopće ne igraju ulogu.

- Neću stvarno vjerovati da su retail ulagači ovdje na bilo koji smislen način dok ne vidimo kako cijelo tržište zajedno raste. Ove izolirane pumpe očito guraju kripto korisnici i samo okreću vruću loptu novca - dodao je Sassano.

Također je istaknuto da se većina trgovanja odvija na centraliziranim mjenjačnicama, na kojima još nisu zabilježeni veliki volumeni. Štoviše, mnogima od tih meme tokena može se trgovati samo na decentraliziranim mjenjačnicama, što nije područje prosječnog retail trgovca.

Rast tržišne kapitalizacije meme tokena

U nedavnom intervjuu, suosnivač BitMEX-a Arthur Hayes rekao je da bi pojedinci trebali dvaput razmisliti prije nego odbace meme tokene kao ‘glupe’ ili ‘bezvrijedne’.

Prema CoinGecku, ukupna tržišna kapitalizacija meme kovanica nedavno je premašila 70 milijardi dolara s više od sedam milijardi dolara dnevnog volumena trgovanja.

Token kao što je dogwifhat dosegao je tržišnu kapitalizaciju od 4,4 milijarde dolara, više od arbitruma, immutablea i cronosa.

Dogecoin ima gotovo tri puta veću tržišnu kapitalizaciju od chainlinka, a shiba inu je dvostruko veći od polygona, tako da se doista čini da su tradicionalni kripto narativi, utility projekti sa svrhom i fundamentima trenutačno potpuno zasjenjeni meme manijom

02. svibanj 2024 04:58