Kripto
StoryEditor

Što niska korelacija s američkim dionicama znači za bitcoin?

28. Srpanj 2023.

Prema pružatelju podataka o kripto tržištu Kaiko, korelacija bitcoina sa S&P 500 indeksom pala je na najnižu razinu u dvije godine i iznosi samo 3 posto, naglašavajući sve veću neovisnost imovine od tradicionalnih financija. Neki stručnjaci su tijekom godina tvrdili da bi takav razvoj mogao djelovati kao katalizator i gurnuti cijenu bitcoina na novu najvišu razinu svih vremena.

Kako je otkrio Kaiko, posljednji put je korelacija bitcoina sa S&P 500 indeksom iznosila 3 posto u kolovozu 2021. godine. Zanimljivo je primijetiti da je korelacija početkom 2023. bila oko 50 posto, a prije otprilike mjesec dana znatno iznad 35 posto.

S obzirom na rast cijena dionica nekih vodećih kompanija poput Applea, Tesle i Amazona od početka godine, S&P 500 se popeo za više od 18 posto na godišnjoj razini. Bitcoin je, s druge strane, ostvario mnogo bolje rezultate, povećavajući svoju vrijednost za više od 75 posto od početka 2023. godine.

Istaknute osobe u kripto prostoru tvrdile su da bi odvajanje bitcoina od dionica i tradicionalnih financija moglo potaknuti rast cijene imovine. Jedna od takvih osoba je britanski kriptograf i izvršni direktor Blockstreama, Adam Back. Prošle je godine rekao da bi najveća kriptovaluta mogla porasti na 100.000 dolara do kraja 2022. godine ako bude u niskoj korelaciji s dionicama.

Ipak, bitcoin je godinu završio u visokoj korelaciji sa S&P 500 indeksom i Nasdaqom, dok je njegova cijena 31. prosinca (približno 16.500 dolara) bila daleko od predviđene brojke.

Mnogi zagovornici bitcoina istaknuli su da je jedna od najvećih zasluga imovine njezina sposobnost da služi kao zaštita od inflacije. Međutim, korelacija s dionicama, zabilježena u nekim razdobljima prošle godine, djelovala je kao protuargument toj tezi.

Važno je napomenuti da ove godine stvari izgledaju sasvim drugačije. Osim odvajanja od S&P 500 indeksa, bitcoin se oglušio i na bankarsku krizu u SAD-u koja se dogodila ovog proljeća. Cijena imovine pala je ubrzo nakon propasti Signaturea, Banke Silicijske doline i Silvergate banke, ali je kasnije započela rast.

01. svibanj 2024 04:03