Kripto
StoryEditor

Suđenje Sam Bankman-Friedu ulazi u završnu fazu

23. Listopad 2023.
Sam Bankman Fried

Suđenje Samu Bankman-Friedu ulazi u završnu fazu u sljedećih nekoliko dana, a tužiteljstvo bi trebalo obustaviti svoj slučaj 26. listopada nakon ispitivanja gotovo 20 svjedoka u ovom slučaju.

Tužiteljstvo je predstavilo niz svjedoka u protekla tri tjedna, uključujući bivše zaposlenike FTX-a, korisnike, ulagače, vladine dužnosnike i policijske službenike. U središtu slučaja je središnji argument da ih je Bankman-Fried namjerno sve prevario i da stoji iza odluka koje su rezultirale jazom od osam milijardi dolara između FTX-a i Alamede Research u studenom 2022.

Što se tiče obrane Bankman-Frieda, još uvijek nije potvrdila hoće li se odreći slučaja. U kaznenim suđenjima odvjetnici nisu dužni iznijeti obranu. Pod pretpostavkom da će njegov pravni tim iznijeti slučaj, on će također početi 26. listopada.

Odvjetnik Bankman-Frieda, na čelu s Markom Cohenom i Christianom Everdellom, borio se predstaviti priču porotnicima. Odvjetnici su čak propustili ključne argumente tijekom unakrsnog ispitivanja njegovih bivših najbližih prijatelja, uključujući Caroline Ellison, Nishada Singha, Adama Yedidiju i Garyja Wanga. Surađujući s vladom, skupina je optužila Bankman-Frieda da ih je uputio na počinjenje zločina.

Odvjetnik koji je promatrao suđenje rekao je da kada slučaj pokrene vlada, postoji 95 posto vjerojatnosti podizanja optužnice, naglašavajući značajan izazov s kojim se suočava obrana. Tužitelji, međutim, imaju teret dokazivanja navodnih zločina.

Među najvažnijim događajima prethodnog tjedna na sudu bilo je svjedočenje bivšeg inženjerskog direktora FTX-a. Singh je rekao porotnicima da ga je Bankman-Fried uputio da ulaže milijunske iznose putem zajmova iz Alamede. Prema Singhu, nije znao da su sredstva vezana za depozite FTX korisnika. Singhu prijeti do 75 godina zatvora zbog optužbi povezanih s prijevarom korisnika kripto mjenjačnice.

Također u posljednjih nekoliko dana, bivši glavni savjetnik FTX-a Can Sun predstavio je proračunsku tablicu koja se koristi za praćenje kredita Bankman-Friedu i drugim rukovoditeljima u iznosu od 2,1 milijarde dolara. Can je u svojim izjavama rekao da nije bio svjestan miješanja sredstava mjenjačnice s Alamedom. Također surađuje s vladom u ovom slučaju.

Bankman-Fried mogao bi provesti do 115 godina u zatvoru ako bude osuđen za prijevaru i zavjeru za počinjenje prijevare.

27. travanj 2024 11:57