Kripto
StoryEditor

Sve veći broj centraliziranih kripto zajmodavaca ima financijskih poteškoća

11. Srpanj 2022.

Prošli tjedan bio je poprilično dobar za kripto trgovce jer je gotovo svih 100 najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji raslo u vrijednosti, unatoč dugotrajnoj kripto zimi pogoršanoj problemima s insolventnošću kripto zajmodavaca Vaulda i Voyagera.

Bitcoin je skočio više od 12 posto u proteklom tjednu, no preko vikenda pao je za 5 posto, te trenutno trguje po cijeni od 20.570 dolara, prema CoinMarketCap-u. U međuvremenu, ethereum je uživao u još većem rastu, više od 15 posto, ali isto kao i bitcoin pao je na oko 5 posto.

Razne vodeće kriptovalute porasle su preko 20 posto tijekom tjedna. Uniswap je porastao 30 posto na 6,33 dolara, polygon 26 posto na 0,59, a avalanche preko 22 posto na 19,94 dolara.

Problemi kripto zajmodavaca

Kako su se cijene oporavljale, vijesti iz industrije bile su prepune priča o financijskim poteškoćama Vaulda i Voyagera, tjedan dana nakon što je kripto hedge fond Three Arrows Capital (3AC) sa sjedištem u Singapuru podnio zahtjev stečaja poglavalja 15, nakon što nije ispunio pozive zajmodavaca na maržu i jedva dva tjedna nakon što je zajmodavac Celsius zamrznuo povlačenja sredstava zbog financijskih poteškoća.

Vauld sa sjedištem u Singapuru objavio je u ponedjeljak da obustavlja sva povlačenja, depozite i trgovine zbog 'nestabilnih tržišnih uvjeta' i 'financijskih poteškoća ključnih poslovnih partnera'. Od 12. lipnja s platforme je povučen ukupni iznosu od 197,7 milijuna dolara. Prihodi su nedavno pali, što je prisililo kompaniju da otpusti 30 posto svojeg osoblja prošlog mjeseca.

Reagirajući na vijest u utorak, kripto zajmodavac Nexo objavio je da je potpisao okvirni list za kupnju Vaulda, dajući Nexu 60-dnevno istraživačko razdoblje za provođenje dubinske analize. U očekivanju zadovoljavajućeg ishoda, Nexo će kupiti do 100 posto tvrtke i reorganizirati poslovanje kako bi produbio svoju prisutnost u Aziji.

U srijedu je kripto broker Voyager podnio zahtjev za bankrot poglavlja 11 u SAD-u na stečajnom sudu južnog okruga New Yorka. Voyagerove dionice pale su gotovo 12 posto pri izlasku vijesti. Tvrtka je prošlog mjeseca otkrila da je imala 661 milijun dolara izloženosti 3AC-u.

U srijedu se također saznalo da Alameda Research, tvrtka koju je osnovao izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried, a koja je prošlog mjeseca produljila kreditnu liniju od 500 milijuna dolara Voyageru, duguje istoj tvrtki 377 milijuna dolara, prema Voyagerovom stečajnom izvješću.

To je navelo regulatore u Teksasu i Alabami da objave kako počinju istraživati Voyagerov kolaps.

– Ono što sada vidimo jest to da mnoge od ovih tvrtki za kripto-kreditiranje možda nisu u potpunosti objavile što u pozadini rade s novcem ulagača – rekao je za Bloomberg Joe Rotunda, direktor provedbe u Teksaškom državnom odboru za vrijednosne papire.

Ostale vijesti

Ldo token Lido liquid staking protokola porastao je ovog tjedna za velikih 51 posto jer se token staked ether (stETH) polako vratio u omjer 1:1 s etherom. Lidov staked ether zaslužan je velikim dijelom za Celsiusovu krizu likvidnosti, jer je zajmodavac uložio sredstva kupaca u Lido i trenutno drži najmanje 487 milijuna dolara vrijedan stETH u javnom novčaniku, prema platformi Nansen.

Lido izdaje staked ethereum kako bi predstavljao ethereum koji je zaključan u Beacon Chainu, mreži koja će se u narednim mjesecima spojiti s ethereumovom glavnom mrežom u nadogradnji za prijelaz cijele mreže na proof-of-stake. Nakon mergea/spajanja, stETH će se moći otkupiti 1:1 za ether, tako da mnogi očekuju potpuni oporavak stETH tokena.

U srijedu je ethereum testnet Sepolia prešao na proof-of-stake. Ethereum programeri sada su testirali merge na dvije javne testne mreže, uključujući Ropsten. Ostala je još samo jedna testnet mreža (Goerli) prije nego što cijela mreža bude spremna.

Registracije na ethereum name service aplikaciji (ENS) porasle su prošlog tjedna za 216 posto, a samo u nedjelju i ponedjeljak stvoreno je 64.000 adresa. ENS je decentralizirani protokol za nazive domena na ethereumu koji omogućuje ljudima da zamijene svoje tradicionalno nezgrapne adrese novčanika za osobne '. eth' domene.

Konačno, ProSharesov Bitcoin Short ETF (BITI) porastao je 306 posto prošlog tjedna i postao drugi po veličini bitcoin ETF u Sjedinjenim Državama nakon ProSharesovog vlastitog Bitcoin Strategy futures ETF -a (BITO). BITI sada drži neto short izloženost ekvivalentnu 3.811 bitcoina, u odnosu na samo 937 bitcoina 27. lipnja, prema Arcane Researchu, dok BITO drži oko 32.000.

03. svibanj 2024 19:32