Kripto
StoryEditor

Tajanstvena bitcoin transakcija, na novčanik Satoshija Nakamota poslano 26,9 bitcoina

08. Siječanj 2024.

Prije 3 dana, 5. siječnja, intrigantna bitcoin transakcija povezana s novčanikom Satoshija Nakamota potaknula je razgovore u zajednici.

Nepoznati korisnik poslao je 26,9 bitcoina, u vrijednosti od 1,17 milijuna dolara, u genesis novčanik, prvi ikada stvoren na bitcoin blockchainu. Ova je transakcija potaknula znatiželju i nagađanja unutar kripto prostora jer je malo vjerojatno da će sredstva biti vraćena.

Tajanstvena bitcoin transakcija na genesis novčanik

Pošiljatelj je pokrenuo prijenos iz novčanika koji je sada prazan, s transakcijskom naknadom koja iznosi 100 dolara, znatno iznad prosječnih transakcijskih naknada uočenih na bitcoin mreži. Provjera podrijetla novčanika otkrila je sredstva koja su se selila iz tri novčanika u 12 drugih novčanika prije nego što su stigla do genesis novčanika.

Naime, značajan dio sredstava može se pratiti unatrag do novčanika povezanog s Binanceom. Arkham Intelligence, blockchain analitička platforma, identificirala je većinu sredstava koja potječu iz novčanika povezanog s Binanceom.

Genesis novčanik ima jedinstvenu poziciju u povijesti bitcoina, jer je prvi novčanik ikada stvoren. Osnovao ga je pseudonimni entitet poznat kao Satoshi Nakamoto, misteriozni kreator bitcoina.

Izvorno sadržavajući 50 izrudarenih bitcoina, genesis novčanik zabilježio je povećanje sredstava na svoju godišnjicu u 2023. godini, od globalne bitcoin zajednice poguravši saldo na 72 bitcoina. Najnovija transakcija značajno ga je povećala na 99,67 bitcoina, sada procijenjenih na 4,3 milijuna dolara.

Je li Satoshi Nakamoto aktivan?

Nakamoto ne samo da je stvorio revolucionarnu kriptovalutu, već je vjerojatno i rudario brojne blokove tijekom ranih dana postojanja blockchaina. Točan broj blokova koje je Nakamoto rudario ostaje neizvjestan.

Unatoč teoretskoj mogućnosti da Nakamoto još uvijek posjeduje privatne ključeve za pristup genesis novčaniku i drugim povezanim novčanicima, stručnjaci sugeriraju da je takav scenarij vrlo malo vjerojatan. Nije otkriveno nikakvo kretanje sredstava povezanim s Nakamotom, uključujući one u genesis bloku, od Nakamotova neobjašnjivog nestanka u prosincu 2010.

Direktor Coinbasea Conor Grogan podijelio je na X-u da bi transakcija mogla značiti ili Nakamotovo ponovno pojavljivanje ili se radi o pojedincu koji je žrtvovao više od milijun dolara. Također je sugerirao da bi ovo mogao biti marketinški trik prije odobrenja ETF-a.

02. svibanj 2024 11:11