Kripto
StoryEditor

Trgovci terminskim ugovorima ethereuma bilježe povećan interes u iščekivanju odobrenja spot ETF-a

20. Veljača 2024.

Ethereum je jedna od kriptovaluta s najboljim rezultatima u posljednje vrijeme, porastao je iznad 2900 dolara dok je dosegao najvišu razinu u gotovo dvije godine.

Trenutačno se čini da su trgovci koji trguju ethereum futures ugovorima sve sigurniji u putanju druge najveće kriptovalute. To je vidljivo po značajnom porastu otvorenog interesa (open interest) koji je dosegao svoj vrhunac do razina koje nisu viđene od srpnja 2022., u tandemu s cijenom.

Metrika open interest na svim burzama u biti predstavlja ukupan broj otvorenih terminskih ugovora, bez obzira na smjer trgovine. Više vrijednosti označavaju povećano povjerenje trgovaca terminskim ugovorima u prevladavajući trend, dok niže vrijednosti ukazuju na nesigurnost.

Otvoreni interes raste uz cijenu

Podaci koje je prikupio CoinGlass otkrili su da se ukupni otvoreni interes za ethereum futures trenutno procjenjuje na 10,5 milijardi dolara, što odražava porast od 50 posto od početka 2024. Binance je osvojio većinu OI-a s 3,50 milijardi dolara, a slijedi ga Bybit s 1,93 milijarde dolara, dok su OKX i Deribit zaslužni za 1,39, odnosno 1,14 milijardi dolara.

Porast otvorenog interesa implicira povećanje volumena trgovanja i angažmana s izvedenicama ethereuma, signalizirajući povećani tržišni interes, špekulacije ili aktivnosti zaštite povezane s kripto imovinom, osobito u iščekivanju mogućih nadolazećih pokretača cijena.

Unatoč tome, još uvijek postoje šanse za iznenadni pad. Kao takav, iznenadna likvidacija mogla bi potencijalno dovesti do značajnog kratkoročnog do srednjoročnog pada cijena, upozorio je analitičar CrytpoQuanta.

- Ovaj skok ukazuje na održano povjerenje među trgovcima terminskim ugovorima u trenutni uzlazni trend ethereuma. Međutim, s obzirom na impulzivnu prirodu nedavnog uspona, trgovci bi trebali biti oprezni i razmotriti mogućnost iznenadnih likvidacijskih događaja, koji bi mogli izazvati značajan kratkoročni ili srednjoročni pad cijena - upozorio je.

Rastuća potražnja za ethereumom

Nakon spektakularnog oporavka tržišta potaknutog uvođenjem spot bitcoin ETF-ova, sve su oči uprte u odobrenje sličnog proizvoda koji pruža izloženost ethereumu. Zapravo, nekoliko tradicionalnih tvrtki već je predalo svoje zahtjeve za spot ethereum ETF, a među njima je i BlackRock.

Dodatno, rastuće cijene također su podržane povećanom akumulacijom kitova koji anticipiraju novi bull market.

28. travanj 2024 17:23