Kripto
StoryEditor

Tužbe protiv Binancea i Coinbasea označavaju kritičnu točku za kripto industriju

09. Lipanj 2023.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) pokrenula je tužbe protiv kripto mjenjačnica Binance i Coinbase u potezu bez presedana koji je odjeknuo diljem kripto industrije. Optužbe protiv tih velikih tvrtki imaju dalekosežne posljedice, od navoda o prijevari i ne otkrivanja do ozbiljnih regulatornih kršenja.

Novi val regulatornog nadzora signalizira značajan zaokret i potaknuo je razgovore o klasificiranju određenih kriptovaluta kao vrijednosnih papira.

Niz optužbi

Binance, istaknuti igrač na globalnom tržištu mjenjačnica kriptovaluta i njegov osnivač Changpeng Zhao, suočavaju se s nizom regulatornih kršenja, kako je istaknuo SEC. Glavne optužbe protiv Binancea uključuju navodno miješanje milijardi dolara sredstava koji pripadaju korisnicima.

Nadalje, tvrtka je optužena za potkopavanje propisa kako bi olakšala sudjelovanje američkih ulagača u trgovanju na Binanceovoj nereguliranoj globalnoj platformi.

Istodobno, Coinbase se bori s tužbom SEC-a, tvrdeći da tvrtka funkcionira kao neregistrirani broker i mjenjačnica. Regulatorno tijelo vjeruje da vodeće usluge Coinbasea, glavni programi posredovanja, razmjene i stakinga, krše propise o vrijednosnim papirima.

Dvostruke tužbe protiv Binancea i Coinbasea izazvale su opsežne rasprave i promišljanja u kripto zajednici. Nagađa se o tome namjerava li regulatorno tijelo ‘ugušiti‘ tužbama ove kripto mjenjačnice kako bi ‘otišle u zaborav‘, otvarajući vrata Wall Streetu da preuzme dominaciju. Iako budućnost ovih kripto mjenjačnica visi o koncu, ono što je očito je rastuća briga za usklađenost s propisima na kripto tržištu u SAD-u.

Howey test u kripto domeni

U središtu pravnog postupka SEC-a je Howeyev test, pomalo zastarjeli pravni okvir zamišljen 1946. godine. Ovaj test, nazvan po značajnom sudskom predmetu SEC vs. W.J. Howey Co., određuje kvalificira li se ulaganje kao ‘vrijednosni papir‘. Sastoji se od četiri ključna kriterija: ulaganja novca u zajedničko poduzeće s očekivanjem dobiti koja proizlazi pretežno iz napora drugih.

SEC tvrdi da 19 kriptovaluta kojima se trguje na Binanceu i Coinbaseu ispunjavaju kriterije Howey testa. Razlog su čimbenici kao što su početni događaji prodaje i prikupljanja sredstava, stalna razvojna obećanja i korištenje društvenih medija za izražavanje značajki i prednosti protokola.

Međutim, kritičari tvrde da je primjena ovog testa, rođenog u eri mnogo prije pojave kriptovaluta, neadekvatna za prostor digitalne imovine i može dovesti do pretjerano restriktivnih regulatornih ishoda.

Kripto vrijednosni papiri u SEC tužbama

SEC posebno navodi 19 kriptovaluta kao vrijednosne papire u tužbama protiv Binancea i Coinbasea.

U tužbi SEC-a protiv Binancea: cosmos (ATOM), binance coin (BNB), coti (COTI)

U međuvremenu, u tužbi protiv Coinbasea: chiliz (CHZ), near (NEAR), flow (FLOW), internet computer (ICP), voyager token (VGX), dash (DASH), nexo (NEXO)

Naposljetku, kriptovalute kojima se trguje na obje platforme: solana (SOL), cardano (ADA), poygon (MATIC), filecoin (FIL), sandbox (SADN), decentraland (MANA), algorand (ALGO), axie infinity (AXS)

Glavna iznimka u ovim popisima je ethereum (ETH), koji je posebno isključen.

Ako se te kriptovalute u konačnici klasificiraju kao vrijednosni papiri, vjerojatno će biti uklonjene s američkih platformi, a njihova bi trgovina bila strogo ograničena. Takva mogućnost mogla bi biti zastrašujući presedan, stvarajući značajne regulatorne izazove za kripto industriju, posebno za programere i vlasnike tokena.

Potpuni popis kripto vrijednosnih papira od strane SEC-a

Uz optužbe protiv Binancea i Coinbasea, SEC-ov popis navodnih vrijednosnih papira obuhvaća ukupno 67 različitih kriptovaluta. Svaki token kategoriziran kao vrijednosni papir potpada pod posebne propise i zahtjeve, u iznosu od preko 100 milijardi dolara kripto tržišta ili otprilike 10 posto ukupne tržišne kapitalizacije.

Predsjednik SEC-a Gary Gensler nagovijestio je ekspanzivan djelokrug, sugerirajući kako bi, prema njegovu mišljenju, ‘sve osim bitcoina‘ potencijalno moglo potpasti pod nadležnost agencije kao vrijednosni papir. Međutim, ta perspektiva nije univerzalno podijeljena, a pozivi na regulatornu jasnoću sve su glasniji.

Prekretnica za kripto regulaciju

Tužbe protiv Binancea i Coinbasea koje su u tijeku označavaju kritičnu točku za kripto industriju. I, kako se ti slučajevi budu razvijali, vjerojatno će postaviti nove presedane i oblikovati buduće zakonodavstvo. Šire kripto tržište čeka ishod s velikom pozornošću, te će sigurno imati dalekosežne učinke.

S opsežnim sudskim sporovima SEC-a, poziv na uspostavu jasnih, modernih i uključivih regulatornih okvira nikada nije bio glasniji. Kako se industrija razvija brzim tempom, zakoni kojima se ona uređuje moraju ići ukorak kako bi se osiguralo da se inovacije ne guše, dok interesi ulagača ostaju zaštićeni.

Ovo poglavlje u kripto povijesti naglašava hitnu potrebu za pravnim i tehnološkim rukovanjem, postavljajući temelje za ono što obećava intrigantan obračun.

26. travanj 2024 03:30