Kripto
StoryEditor

Uhićen Luka Burazer, Riječanin koji je prevario kripto ulagače za desetke milijuna eura

15. Studeni 2023.
Luka Burazer

Šest mjeseci nakon što se riječka tvrtka BitLucky, koja se bavila ‘trgovinom kriptovalutama‘, iz Kostrene suočila s kolapsom, vlasnici Luka Burazer i Eugen Travalja jučer su navodno uhićeni u Rijeci prema nalogu riječkog Općinskog državnog odvjetništva, izvještava Jutarnji List. Uhićenje je rezultat optužbi ulagača koji tvrde da su prevareni za desetke milijuna eura.

Unatoč ranijim glasinama o bijegu Burazera i Travalje iz Hrvatske nakon kolapsa u svibnju, navodno su uhićeni u svojim domovima u Rijeci. Tvrtka BitLucky, koja je godinama ‘uspješno poslovala‘ u vlasništvu ove dvojice, doživjela je kolaps, bilo to lošim odlukama u trgovini ili namjernom prijevarom, te tako ostavila stotine needuciranih investitora bez njihovih ulaganja, koja su navodno iznosila desetke milijuna eura.

U svibnju je Burazer poslao e-mail svim klijentima tvrtke obavještavajući ih o lošim poslovnim odlukama koje su dovela do krizne situacije. Nakon toga je nestao, isključivši telefon, ignorirajući e-mailove i brisanjem profila na društvenim mrežama. Pojavile su se glasine da se zapravo radilo o Ponzijevoj shemi, te da Burazer možda i nije ulagao u kriptovalute, već je novac novih klijenata koristio za isplatu dobiti prethodnim klijentima.

Veliki broj investitora nakon što su vijest prenijeli brojni portali podnio je kaznene prijave, a njihovi odvjetnici poslali su više desetaka zahtjeva i hitnih apela, izvijestio je Indeks. Policijska uprava Primorsko-goranske županije izjavila je tada da posjeduje određene informacije te potvrdila da su građani zatražili pomoć, ističući da je u tijeku kriminalističko istraživanje. Kaznenu prijavu su predali i Državnom odvjetništvu (DORH). Iz DORH-a su obavijestili javnost da trenutačno nisu u mogućnosti pružiti informacije o slučaju dok traju izvidi i druge pravne radnje.

Račun tvrtke je prazan te se trenutno nalazi u blokadi, no mnogi investitori ipak se nadaju da nije sav novac izgubljen. Burazer je klijentima obećao da će se pridržavati metode u kojoj ulaže 20 posto iznosa koji se može izgubiti, dok se ostatak nalazi na cold walletima te je osiguran od gubitka. Cold walletu jedino može pristupiti njegov vlasnik ili onaj tko ima pristup privatnim ključevima.

Nažalost po ulagače puno je tu neprovjerenih informacija i glasina, za koje se ne može tvrditi da su istinite. No vijest o uhićenju prvi je korak u rasvjetljavanju cijele situacije, koju će mediji zasigurno nastaviti pratiti, te će Burazer i Travalja možda otkriti pravu istinu, što se uistinu dogodilo u slučaju BitLucky afere.

02. svibanj 2024 00:42