Kripto
StoryEditor

UK neće kopirati MiCA-u, kaže predsjednica kripto parlamentarne skupine

06. Listopad 2023.

Velika Britanija neće ‘kopirati‘ zakonodavstvo EU-a o tržištima kripto imovine (MiCA), već će nastojati prihvatiti ‘prilagođeni pristup konkurentnosti‘ u kripto regulaciji, rekla je predsjednica britanske svestranačke parlamentarne skupine (APPG) za kripto i digitalnu imovinu.

– Mislim da neće biti kopiranja MiCA-e. Očito tamo gdje stvari funkcioniraju, Velika Britanija ne želi izmisliti nešto potpuno novo, ali moramo imati ono što se ovdje uklapa – rekla je zastupnica Dr. Lisa Cameron govoreći na CCDAS konferenciji 2023. Dodala je da će prilagođeno kripto zakonodavstvo dati Velikoj Britaniji konkurentsku prednost.

APPG trenutno razmatra međunarodnu najbolju praksu, oko kripto zakonodavstva, rekla je Cameron.

– Bili smo u Zugu, razgovarali smo tamo sa zakonodavcima. Dogovarali smo odlazak u Pariz i Bruxelles, a razmišljamo i o suradnji sa Singapurom i Dubaijem – dodala je kako, osim što UK crpi inspiraciju od prekomorskih regulatora, zemlja kani zauzeti prilagođeni pristup za kripto regulatorni okvir.

Cameron je nadodala da će trebati postojati neka vrsta interoperabilnosti, kao i, globalno, i skup standarda koji nadjačavaju stvari, iako će različite jurisdikcije u određenoj mjeri učiniti svoje.

Što je MiCA?

Zakonodavstvo Europske unije o tržištima kripto imovine skup je propisa koji uređuju izdavanje i pružanje usluga povezanih s kriptovalutama, stablecoinima i drugom digitalnom imovinom.

Zakonodavstvom se zahtijeva da svako društvo koje se smatra ‘pružateljem usluga kripto imovine‘ (CASP) i koje želi javno ponuditi kripto imovinu mora izraditi bijelu knjigu (whitepaper) u kojoj se otkrivaju informacije, uključujući pojedinosti o izdavatelju, što će učiniti s prikupljenim kapitalom, temeljnom tehnologijom i koja su prava ili obveze povezane s imovinom.

Usvojen u travnju 2023., MiCA je pozdravljen kao orijentir u kripto regulaciji, a Stefan Berger, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio izradu zakona, izjavio je da je Europa sada prvi kontinent sa sveobuhvatnom regulacijom kripto imovine.

Govoreći na CCDAS-u, Cameron je citirala nedavna istraživanja koja su pokazala da MiCA nije samo dobra za potrošače, za zaštitu, već i za regulatornu jasnoću, ona donosi ulaganja, tako da se velika ulaganja sada sele u EU zbog MiCA-e.

27. travanj 2024 09:21