Kripto
StoryEditor

Ulaganja u digitalnu imovinu dosegla 1,14 milijardi dolara od početka godine

14. Studeni 2023.
digitalna imovina, ulaganje, investiranje

Investicijski proizvodi koji ulažu u digitalnu imovinu zabilježili su priljev u iznosu od 293 milijuna dolara tijekom prošlog tjedna. Time je produljen sedmotjedni niz priljeva koji je premašio prekretnicu od milijardu dolara. Dosadašnji priljevi sada iznose 1,14 milijarde dolara, što je treći najveći zabilježeni godišnji priljev.

Ethereum je svjedočio velikom preokretu u raspoloženju, pozdravljajući svoj najveći priljev od kolovoza 2022. od 49 milijuna dolara.

Prema izvješću CoinSharesa, posljednja dva tjedna označila su ‘stvarni zaokret‘ u raspoloženju za ethereum, potencijalno povezanim s nedavnim zahtjevom za spot ETF u SAD-u.

Među altcoinima, solana je također zabilježila priljev u ukupnom iznosu od 12 milijuna dolara, dok se cardano nagodio s 0,8 milijuna dolara.

S druge strane, litecoin i XRP zabilježili su odljev od 0,3 milijuna dolara, odnosno 3,1 milijun dolara.

Volumen trgovanja bitcoin ETP proizvodima činio je do 19,5 posto ukupnog volumena na pouzdanim burzama, navodi se u izvješću upravitelja imovinom, u kojem se navodi da je takva pojava rijetka i podrazumijeva da se ulagači u ETP aktivno uključuju u ovaj rast u odnosu na razdoblje 2020.-2021.

U međuvremenu, bitcoin je svjedočio priljev u iznosu od 240 milijuna dolara u istom razdoblju, što je pridonijelo dosadašnjem priljevu od 1,08 milijardi dolara.

Uz to, kratke pozicije bitcoina doživjele su odljev od 7 milijuna dolara, što ukazuje na trajno pozitivno raspoloženje na tržištu.

Zbog tih priljeva i nedavnog povećanja cijena, ukupna imovina pod upravljanjem (AuM) porasla je za 9,6 posto u prošlom tjednu i zabilježila je rast od 99 posto od početka godine.

Trenutni ukupni AuM iznosi 44,3 milijarde dolara, dosegnuvši najvišu razinu od značajnih neuspjeha velikih kripto fondova u svibnju 2022.

03. svibanj 2024 04:58