Kripto
StoryEditor

Uniswap porastao 50 posto nakon prijedloga upravljanja dijeljenja naknada s vlasnicima tokena

26. Veljača 2024.

UNI token decentralizirane kripto mjenjačnice Uniswap, porastao je više od 50 posto u posljednjih nekoliko dana i dosegao najvišu vrijednost u dvije godine od 12,76 dolara.  

Volumen trgovanja tokenom skočio je 1.200 posto na dan i ostao na 1,33 milijarde dolara. S tržišnom kapitalizacijom od 7,9 milijardi dolara, UNI je zauzeo 17. mjesto na ljestvici CoinMarketCapa. 

Razlog velikog rasta je prijedlog Zaklade Uniswap za nadogradnju sustava upravljanja protokolom. Prema prijedlogu koji je podnijela čelnica upravljanja Zaklade Uniswap, Erin Koen, nadogradnja bi imala benefite za vlasnike UNI tokena koji su stakeali i delegirali svoje tokene. 

- Konkretno, vjerujemo da će vlasnici UNI tokena biti potaknuti da izaberu delegate čiji će glasovi i angažman u protokolu dovesti do rasta i uspjeha protokola - izjavila je Koen. 

Glasovanje za ovaj prijedlog održat će se 1. ožujka 2024., a glasovanje na blockchainu biti će objavljeno 8. ožujka 2024. 

Prijedlog dolazi nakon što je Uniswap pokrenuo poddomene ‘Uni.eth’ koristeći infrastrukturu Ethereum Name Service (ENS), omogućujući korisnicima pretvaranje složenih heksadecimalnih ethereum adresa u imena čitljiva ljudima. 

Nakon prijedloga, UNI je skočio preko 73 posto s početnih 7,34 da bi 23. veljače dosegao najvišu unutardnevnu vrijednost od 12,76 dolara, prema podacima CoinGecka.  

Uspon je također doveo do toga da je Uniswap postao token s najviše likvidacija na kripto futures tržištu tijekom vikenda, prema podacima Coinglassa. 

30. travanj 2024 04:29