Kripto
StoryEditor

Usvajanje stablecoina i bitcoina poraslo za devet posto u Nigeriji tijekom zadnje dvije godine

25. Listopad 2023.

Stanovnici Nigerije još uvijek vole kriptovalute, pogotovo bitcoin i tetherov USDT, stablecoin vezan za američki dolar. U najnovijem globalnom izvješću o usvajanju kriptovaluta izvještava istraživačka tvrtka Chainalysis.

Upotreba kriptovaluta popela se 9 posto u Nigeriji u posljednje dvije godine, što je najmnogoljudniju naciju u Africi učinilo jednom od šest zemalja širom svijeta u kojima je volumen transakcija skočio u tom razdoblju, otkrili su istraživači.

Volatilnost i padajući fiat

Da će takav porast doći usred bear marketa može se činiti iznenađujućim. No, naira, nigerijska fiat valuta, izgubila je 65 posto svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar od lipnja kada se Središnja banka Nigerije odlučila za plutajući tečaj.

Kućanstva i poduzeća koja se nose s posljedicama sve se više okreću stablecoinima i bitcoinu kako bi sačuvali svoje bogatstvo i olakšali plaćanja.

Bisola Asolo, izvršna direktorica i suosnivačica web3 platforme za naplatu Super, nazvala je stablecoine ‘kripto killer aplikacijom‘ za afrički kontinent.

– Korištenje stablecoina pokretač je ovog usvajanja, jer djeluje kao bolje sredstvo za očuvanje bogatstva za pojedince, u usporedbi s njihovom lokalnom valutom – rekla je Asolo.

Štoviše, Binance, vodeća svjetska kripto mjenjačnica s 19,7 milijardi dolara dnevnog volumena trgovanja, nudi relativno jednostavan put Nigerijcima da pristupe USDT-u i kriptu.

Nigerijski volumen zabilježio je 60 milijardi dolara u transakcijama stablecoinima između kolovoza 2021. i srpnja 2023., rekao je Chainalysis.

Čini se da je u Nigeriji ‘let na sigurno‘ potaknut rastućom inflacijom i deprecijacijom vrijednosti naire, nacionalne valute zemlje. Plutajuća naira, dopuštajući tržištu da odredi svoju cijenu, pogoršala je ionako nestabilnu situaciju.

– Tečaj naire prema dolaru bila je strašna zbog strašne ekonomske politike – rekao je Rume Ophi, izvršni tajnik Udruženja dionika blockchain tehnologije u Nigeriji.

– Zamislite da kupite USDT prije nekoliko mjeseci po cijeni od 700 naira za dolar, a danas je to 1220 naira za dolar – nadodao je Ophi.

Jednostavnost poslovanja

Tvrtke također usvajaju USDT i druge stablecoine kako bi olakšale plaćanja. Više nije neuobičajeno vidjeti tour operatore u Nigeriji kako citiraju svoje pakete u američkim dolarima i nude USDT kao opciju plaćanja.

– Stablecoini lakše prenose vrijednost i olakšavaju poslovanje u Africi. Prijenosi sredstava mogu biti vrlo stresni. Stablecoini će to učiniti za nekoliko minuta, a vrijednost će se prenijeti – kazao je Ophi.

Binance dominira

U međuvremenu, Binance iskorištava odluku Središnje banke Nigerije 2021. godine da zabrani komercijalnim zajmodavcima servisiranje kripto mjenjačnica. To je poguralo kripto trgovanje prema peer-to-peer platformama poput Binancea.

Tečaj Binance P2P za USDT prema nairi postao je paralelno tržište valuta uz tradicionalno tržište kojim dugo upravljaju agenti Bureaux De Change.

27. travanj 2024 12:20