Kripto
StoryEditor

Više od polovice turskog stanovništva uložilo u kripto, povećan interes žena

04. Rujan 2023.

KuCoinovo najnovije izvješće usredotočeno na kripto trendove u Turskoj procijenilo je da je 52 posto stanovnika u dobi od 18 do 60 godina već uložilo u bitcoin ili altcoine. U studenome 2021. ta je brojka iznosila 40 posto, što ukazuje na to da su Turci u posljednjih nekoliko godina pokazali velik interes za korištenje digitalne imovine kao zaštite od inflacije.

Zemlja se u posljednje vrijeme nosi s ozbiljnim gospodarskim pitanjima, s obzirom na pad nacionalne valute na rekordne razine u odnosu na američki dolar.

Rastuća popularnost kripta u Turskoj

Osim što je posljednjih godinu i pol dana promatrao povećani broj ulagača u kriptovalute u transkontinentalnoj zemlji, KuCoin je utvrdio da se jaz među spolovima počeo smanjivati, a 47 posto ulagača u dobi od 18 do 30 godina bile su žene. Sveukupno, muškarci ostaju dominantni po stopi od 57 posto.

Mlađe generacije su, očekivano, najaktivnije u kripto prostoru. Ulagači u dobi od 31 do 44 godine čine većinu s 48 posto, a slijede oni u dobnoj skupini od 18 do 30 godina s 37 posto.

Gotovo trećina svih kripto sudionika uložila je u kripto u posljednja tri mjeseca, ilustrirajući želju ljudi da se bave alternativnim financijskim alatima kako bi sačuvali svoje bogatstvo usred trenutnih financijskih turbulencija. 33 posto investitora mlađih od 30 godina uložilo je je više od 100.000 turskih lira (približno 3.800 dolara) na tržištu.

Stopa inflacije u Turskoj u posljednje je vrijeme među najvišima diljem svijeta, dok kontroverzna politika predsjednika Erdogana nije bila od velike pomoći. Zapravo, njegov ponovni izbor na mjesto političkog čelnika ranije ove godine doveo je do novog pada turske lire.

Nije ni čudo što su stanovnici u posljednjih nekoliko godina preusmjerili fokus na digitalne valute kao što su bitcoin i tether. Ograničenja kupnje strane valute, pa čak i zlata s lirom koju nameću domaći regulatori također bi se mogla smatrati značajnim čimbenicima.

KuCoinovo izvješće usklađeno je s interesom koji su pokazali Turci, pokazujući da su bitcoin i stablecoini među najpopularnijim investicijskim izborima u kripto području za lokalno stanovništvo. Druga najveća digitalna imovina po tržišnoj kapitalizaciji, ethereum, također je prilično u trendu.

Skoro pro-kripto predsjednik

Za pretpostaviti je da su predsjednički izbori u Turskoj sredinom svibnja ove godine mogli utjecati na lokalni sektor kriptovaluta budući da dva kandidata, Recep Erdogan i Kemal Kilicdaroglu, dijele potpuno drugačiju viziju o tom pitanju.

Erdogan, koji je na čelu od 2014., rekao je 2021. da je vlada u ratu s digitalnom imovinom i da ih ‘apsolutno nema namjeru prihvatiti‘.

- Nećemo im dati takvu premiju. Jer ćemo nastaviti put s našim novcem, što je naš glavni identitet u ovom pitanju - izjavio je.

Kilicdaroglu je stajao u suprotnom kutu, obećavajući pomoć u napredovanju Web3 platformi. Također je kritizirao odluku središnje banke o zabrani kriptovaluta kao sredstva plaćanja unutar granica Turske.

Unatoč pobjedi u većini velikih gradova, uključujući Istanbul, Ankaru i Izmir, Kilicdaroglu je izgubio izbore. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Erdogan, koji je započeo svoj treći mandat kao predsjednik države, ostati kritičar industrije kriptovaluta ili će industriji dati nekakav blagoslov s obzirom na interes mještana za nju.

25. travanj 2024 02:40