Kripto
StoryEditor

Zagovornik bitcoina i protivnik središnjih banaka pobijedio na pred predsjedničkim izborima u Argentini

16. Kolovoz 2023.
foto Shutterstock

Javier Milei, 52-godišnji argentinski političar, biznismen i ekonomist, prikupio je najviše glasova na predizborima u zemlji. Vođa političke koalicije La Libertad Avanza strastveni je zagovornik bitcoina i žestoki protivnik središnjih banaka.

Također je stekao popularnost zbog kripto skandala koji uključuje sumnjivu platformu za digitalnu imovinu pod nazivom CoinX. Milei je oglašavao entitet na svom Instagram profilu u prosincu 2021., dok su argentinske vlasti zaustavile aktivnosti platforme nekoliko mjeseci kasnije, tvrdeći da nema zakonsko dopuštenje za djelovanje unutar granica zemlje.

Velike šanse da postanete predsjednik

Vjerojatno najekscentričniji predsjednički kandidat u Argentini, Javier Milei, prikupio je više od 7 milijuna glasova (preko 31,5 posto) na otvorenim predizborima, održanim otprilike dva mjeseca prije općih izbora. Politička koalicija desnog centra Zajedno za promjene (koja još uvijek nije iznijela svoje kandidate) zauzela je drugo mjesto.

Važno je napomenuti da je Milei odnio uvjerljivu pobjedu u gotovo svakoj argentinskoj regiji osim glavnog grada Buenos Airesa, gdje je Utility for the Homeland (stranka koja stoji iza sadašnjeg predsjednika Alberta Fernandeza) dobila većinu glasova.

Obnašanje dužnosti sljedećeg političkog vođe južnoameričke nacije zvuči kao težak posao s obzirom na troznamenkastu inflaciju, sve veću granicu siromaštva i ukupni gospodarski pad koji se proširio diljem regije.

Milei se ranije protivio kontroverznoj politici koju provodi središnja banka, nazivajući financijsku instituciju ‘prijevarom‘. Također se pokazao kao zagovornik bitcoina, tvrdeći da bi Argentina mogla riješiti neka od svojih pitanja otvaranjem prema najvećoj kriptovaluti.

- Stvar je u tome da prvo što moramo shvatiti jest da je središnja banka prijevara. To je mehanizam kojim političari varaju dobre ljude s inflatornim porezom. Ono što bitcoin predstavlja je povrat novca izvornom kreatoru: privatnom sektoru – rekao je Milei.

- Bitcoin ima algoritam koji nalaže da će jednog dana doseći određeni krajnji iznos, i može se natjecati s drugim valutama – dodao je.

Čini se da je Argentincima dosta financijskih problema i spremni su dati priliku osebujnom Mileiju, čiji je nadimak ‘el Peluca‘ (perika) zbog njegove bizarne frizure. Zapravo, mnogi su stanovnici već prihvatili i eksperimentirali s kriptovalutama, pretvarajući svoje deprecirajuće pezose u bitcoin ili USDT kako bi sačuvali svoju neto vrijednost od neumoljive inflacije.

Skandal Mileia

Osim pozitivnih komentara o bitcoinu, predsjednički kandidat krajnje desnice dospio je na naslovnice prošlog ljeta kada ga je skupina oštećenih investitora CoinX-a tužila zbog promicanja lažnog projekta kriptovaluta.

Pojedinci su tvrdili da su izgubili oko 300.000 dolara nakon što je Milei reklamirao platformu na svom Instagram profilu, što ih je potaknulo na ulaganje.

CoinX je obećao značajne povrate za svoje korisnike i tvrdio je da je okupio tim profesionalaca kako bi korisnicima pružio najbolji savjet. Međutim, argentinska Nacionalna komisija za vrijednosne papire (CNV) prekinula je rad platforme jer nije imala potrebno odobrenje za pružanje usluga u zemlji.

04. svibanj 2024 16:55