Tvrtke i karijere
StoryEditor

Agrofert u vlasništvu češkog premijera Andreja Babiša preuzeo najveću tvrtku u Požegi

22. Studeni 2021.
Andrej Babiš

Nakon što je u lipnju potpisan ugovor o kupoprodaji, češka tvrtka AGROFERT češkog premijera Andreja Babiša upisana je kao većinska suvlasnica AGRONOMA (70 posto) umjesto KJK BALKAN HOLDINGA. Taj fond, jedan od tri koji posluju u sklopu KJK MANAGEMENTA sa sjedištem u Luxemburgu, 2013. je dokapitalizirao tvrtku i preuzeo većinsko vlasništvo (68 posto), pa je Darku Aračiću ostalo 32 posto. U tom periodu prihodi su učetverostručeni (na 800 milijuna kuna) i Agronom je postao najveća kompanija u Požeško-slavonskoj županiji.

Grupacija AGROFERT, koja je preuzela 70 posto AGRONOMA, okuplja više od 200 tvrtki u kemijskoj industriji, proizvodnji gnojiva, poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i medijima. S konsolidiranim prometom od približno 6,3 milijarde eura, AGROFERT je jedna od najvećih tvrtki u Češkoj. Smatra se važnim investitorom i u više drugih zemalja, posebice u Njemačkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a ovo je prvo ulaganje u Hrvatskoj.

Libor Němeček, član Upravnog odbora AGROFERTA odgovoran za spajanja i akvizicije te korporativne financije, rekao je na potpisivanju kupoprodajnog ugovora da je 'širenje aktivnosti na nove zemlje jugoistočne Europe već neko vrijeme važan dio njihove razvojne strategije'.

Darko Aračić, koji je ostao je na čelu tvrtke i s vlasničkim udjelom od 30 posto, izjavio je kako vjeruje 'da će ova transakcija doprinijeti daljnjem poslovnom razvoju Agronoma, dobrobiti naših poljoprivrednih proizvođača i šire društvene zajednice'.

24. travanj 2024 11:00