Korona i biznis
03. veljača 2020.

Akademik Zvonko Kusić izašao iz suvlasništva Fortenovine Poliklinike Aviva

Zvonko Kusić    foto Ratko Mavar

Tvrtka THYROIDEA u vlasništvu akademika Zvonka Kusića nije više suvlasnik POLIKLINIKE AVIVA, koja je sad u stopostotnom vlasništvu FORTENOVA GRUPE. Zvonko Kusić je u veljači 2016., tada kao predsjednik HAZU-a, u sedamdesetoj godini osnovao THYROIDEU, tvrtku 'za proizvodnju, promet, uvoz, kliničko ispitivanje i ocjenjivanje sukladnosti medicinskog proizvoda'.

Inače, Aviva je mijenjala naziv i vlasnike. U Sudskom registru spominje se MONTMONTAŽA-TRGOVINA, kroz vlasničku strukturu prodefilirali su Damir Jurinović, CROATIA OSIGURANJE, pa OSIGURANJE ZAGREB (kasnije BASLER OSIGURANJE ZAGREB), umjesto kojeg je potkraj 2012. ušao AGROKOR. THYROIDEA se pridružila u svibnju 2016., tri mjeseca nakon osnivanja, kao manjinski suvlasnik (spominjalo se 30 posto), a Kusić postaje predsjednik Upravnog vijeća, što je i danas.

Kao predsjednik Upravnog vijeća pohvalio se 2018. na HTV-u da poliklinika radi vrlo uspješno: 'Ne radi gubitke od kada sam ja tamo', rekao je tada Kusić, što nije (bilo) točno. Gubici su samo smanjeni sa 6,07 milijuna kuna u 2015. na 3,28 milijuna u 2016., da bi u dvije sljedeće godine minus iznosio 1,34, odnosno 1,2 milijuna kuna, a prihodi su stabilni, iznad 30-ak milijuna kuna.

Kusićeva THYROIDEA ima još zanimljiviju poslovnu povijest. U 2016. i 2017. prijavila je po dvije kune prihoda, koji je u 2018. prepolovljen, a u te tri godine ukupni gubici tvrtke bez zaposlenih iznosili su ukupno 13.000 kuna.