Tvrtke i karijere
StoryEditor

Čarolije od leda iz Osijeka nemaju konkurencije na hrvatskom tržištu

03. Lipanj 2019.
Mihaela Radovanović
Piše:
piše Kata Pranić
[email protected]

Mašta može svašta, pa i razviti uspješan posao na ledu kako to čini Mihaela Radovanović, vlasnica i direktorica tvrtke Ice Product iz Osijeka. Ta tvrtka proizvodi kristalno čiste kocke i skulpture od leda. Radovanović je već imala poduzetničkog staža kad je 2015. osnovala Ice Product i počela proizvoditi ledene čarolije koje prodaje kanalu HoReCa i izvozi u susjedne zemlje. Posao proizvodnje ledenih blokova i skulptura toliko je napredovao da Ice Product namjerava otvoriti skladišta u Zagrebu i Splitu kako bi što brže dostavljao svoje proizvode kupcima kojih je sve više. Riječ je o tvrtki jedinstvenoj u ovome poslu u Hrvatskoj jer Ice Product, za razliku od ostalih, jedini proizvodi premium proizvode od leda. Radovanović ističe da je nakon osnivanja tvrtke počela istraživati što se na svjetskoj razini nudi u tome poslu te je na temelju tih podataka kreirala proizvod koji nema konkurencije.

Ledari nisu prošlost

– Osmislili smo jedinstven proizvod – premium kristalno čiste kocke leda. Kako smo prisutni i u drugim poduzetničkim nišama, od kojih je jedna i ugostiteljstvo, proizvodi od leda u početku su bili atraktivan dodatak u našim uslugama cateringa i na svatovskim svečanostima, a onda je to preraslo u ozbiljan poslovni pothvat – kaže Radovanović.

Već uhodanom poduzetničkom poslu dodala je i proizvodnju ledenih kocki i skulptura, ali joj je ugostiteljstvo ostalo primarna djelatnost.

Tako se tvrtka uspješno bavi a la cart restoranima i franšizom Surfer te online marketingom; reklamiranjem proizvoda i brendova. Ovom posljednjom djelatnošću bavi se ponajprije zbog promidžbe vlastitih proizvoda i usluga koje posljednjih godina bilježe stalan rast.

– Ice Product proizvodi ručno rađene skulpture od leda, ledene barove, zamrzava proizvode i predmete od leda u ledenim blokovima (cvijeće, logotipove, boce pića, raznovrsne promotivne predmete) te priprema ledene skulpture za svečane prigode, promotivne evente i marketinške potrebe. Drugi su dio proizvodnje premium kristalno čiste kocke leda, u veličini po želji kupca, te ugostiteljski visokokvalitetni konzumni led – kaže Radovanović, ističući da Ice Product proizvodi premium led po narudžbi i prema posebnim zahtjevima kupaca.

Najviše su traženi ledeni blokovi u kojima su brend-proizvodi te premium kocke leda u svim veličinama za restorane i kafiće. Potražnja je za tim proizvodima sve veća i na domaćem i na inozemnom tržištu, pa Ice Product prodaje proizvode od leda, osim u Hrvatskoj, i u BiH, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Dodatak ekskluzivnosti

– U početku nam je bilo teško probiti se i na hrvatskom i na inozemnom tržištu jer su naši proizvodi bili nepoznanica. Naši se proizvodni kapaciteti iz mjeseca u mjesec povećavaju jer je potražnja za kockama i skulpturama od leda sve veća – kaže Radovanović.

Posebno je velika potražnja za ovom vrstom proizvoda u kanalu HoReCa u kojem su proizvodi Ice Producta iznimno dobro zastupljeni i gdje završi većina njih.

– Naš je led atraktivan proizvod, ali i dodatak drugim proizvodima, pa povećava ekskluzivnost ponude hotela, restorana i kafića, zbog čega je vrlo tražen. Proizvode Ice Producta danas plasiramo u sve vrhunske kafiće, restorane i hotele u Hrvatskoj i Austriji, a trenutačno smo u završnim pregovorima i s najvećim distributerima u kanalima HoReCa na području Austrije i Njemačke – ističe Radovanović.

Uopće nije jednostavno proizvesti ove ledene proizvode. Kocke i skulpture od leda proizvode se u posebnom postrojenju. Proces počinje ulijevanjem vode u kalupe veličine 100 x 50 x 25 centimetara, a zaleđivanje traje četiri-pet dana, ovisno o tome je li neki predmet u bloku ili ne. S pomoću posebnih pumpi voda se kreće kružno, čime se izbacuje zrak iz nje i polagano stvara led, blok leda težak 130 kilograma u kojem nema mjehurića zraka. Takav je led gust i težak te se mnogo sporije topi u piću. No da bi stigao do čaše, ledeni blok mora se izrezati u određene dimenzije ili se rezbarenjem oblikovati u željeni oblik, odnosno skulpturu. Kreiranje oblika ovisi o zahtjevnosti skulpture te može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Posebnost je takvog procesa zamrzavanja i izrade skulpture od leda ta da se ledena skulptura znatno sporije otapa. Pri otapanju zadržava postojeći oblik dok postaje sve manja te takva ostaje do kraja – kaže Radovanović.

Ledeni se blokovi oblikuju na temperaturi od minus pet Celzijevih stupnjeva jer je u takvim uvjetima led najpodatniji za obradu. Blokovi leda od kojih nastaju skulpture obrađuju se tehnikama rezbaranja s pomoću glodalica, brusilica i specijalnih alata za obradu leda, a premium kocke režu se po željenim dimenzijama kružnim pilama na podlogama od inoksa te CNC strojevima.

Umjetnici u tvornici

Nevjerojatno je, ali ovo je jedna od rijetkih proizvodnih djelatnosti u Hrvatskoj u kojoj nema nestašice radnika. Osim toga, za razliku od tvornica u kojima se proizvode obični proizvodi za masovnu uporabu, u ovoj rade umjetnici.

– Nemamo problem s nedostatkom radnika jer surađujemo s vrhunskim rezbarima s desetogodišnjim iskustvom u oblikovanju leda u Kanadi te s umjetnikom s umjetničke akademije u Osijeku – kaže Radovanović.

Pritom ističe da nema problema ni s konkurencijom. Jer kad je riječ o ponudi, proizvodnji i osmišljavanju premium proizvoda od leda i premium kocki od leda, Ice Product nema konkurencije na hrvatskom tržištu. Iako na našem tržištu u proizvodnji ugostiteljskog leda djeluju još dvije tvrtke čiji su proizvodi prisutni u trgovačkim lancima i na benzinskim postajama, one svojim proizvodima ne mogu konkurirati Ice Productu. Radovanović ističe da unatoč tomu što Ice Product nema konkurencije na hrvatskom tržištu, stalno se bavi inovacijama u poslu s ledom kako bi proizvodi te tvrtke bili bolji i jedinstveni ne samo u Hrvatskoj i Europi nego i u svijetu.

No izazov nije samo napraviti spomenute proizvode, nego ih i dostaviti kupcima. To Ice Product radi u vlastitoj režiji; ledene kocke i skulpture razvozi vlastitim kamionima hladnjačama u kojima je temperatura -15 Celzijevih stupnjeva.

– Od početka poslovanja naša je vizija premium led dostaviti iz tvornice u čašu svakom konzumentu osobno. Stoga je cijeli lanac dostave i treninga osoblja za prezentaciju leda pod našom kontrolom jer su u svemu najvažnije kvaliteta i zdravstvena ispravnost leda – kaže Radovanović, ističući da pravilno skladišteni proizvodi od leda (skulpture i blokovi) i premium ledene kocke nemaju ograničeno trajanje.

Oprezno sa širenjem

Koliko je novca uloženo u ovaj posao, Radovanović ne želi reći, osim što naglašava da su proizvodnja premium leda i ispunjavanje najviših standarda iznimno skupi. Uz ulaganje znatnih sredstava u početku proizvodnje, svako novo ulaganje realizirano je reinvestiranjem dobiti ostvarene plasmanom proizvoda. Kao što izbjegava konkretan odgovor o vrijednosti posla, Radovanović sa zadrškom govori i o poslovnim planovima. Ističe samo da su ambiciozni i da je cilj širenje i povećanje opsega posla, ali ne na štetu kvalitete.

– Visoku kvalitetu proizvoda neće biti moguće zadržati budemo li brzo rasli, odnosno povećavali proizvodnju. Iznimno oprezno radimo na planovima daljnjeg širenja. Kratkoročni su nam planovi održavanje visoke razine kvalitete, a dugoročno planiramo otvoriti lokalna skladišta leda u Zagrebu i Splitu zbog svakodnevne prodaje i velike potražnje na tim tržištima te uza sve to iduće godine ući na tržište konzumnog leda – kaže Radovanović. 

20. travanj 2024 13:07