Tvrtke i karijere
StoryEditor

Gomolava u predstečaju: U banani se našla i tvrtka za dozrijevanje banana

23. Ožujak 2020.
Antun Plivelić

Otvoren je predstečajni postupak za veletrgovca voćem i povrćem GOMOLAVU iz Zagreba, jer je račun tvrtke Antuna Plivelića bio u blokadi zbog 9,5 milijuna kuna nepodmirenih obveza. Prošle godine prihodi su više nego prepolovljeni - uz 28,4 milijuna kuna prihoda ostvaren je gubitak od čak 32,8 milijuna kuna. Broj zaposlenih smanjen je sa 60 u 2018. na samo petero.

Iz prijedloga predstečajne nagodbe može se zaključiti da se GOMOLAVA našla u škarama predugih rokova plaćanja trgovačkih lanaca (kroz koje je ostvarivano 80 posto prihoda), i skraćenih rokova plaćanja dobavljačima. Veliki uteg je i poskupljenje energenata, s obzirom da tvrtka ima hladnjače ukupnog kapaciteta 8500 tona, te deset komora za dozrijevanje banana. Zato se spominje i mogućnost da proizvođači uđu u suvlasništvo kupnjom U.L.O. komora za svoje potrebe. Stidljivo se spominju, bez specificiranja, i pregovori za poslovna partenrstva za nove projekte.  

 

 

GOMOLAVA u predstečaj ulazi s vjerovnicima koji potražuju 46,7 milijuna kuna. U prijedlogu predstečajne nagodbe Uprava predlaže da vjerovnici s razlučnim pravima otpišu 50 posto od 19,1 milijun kuna potraživanja, a ostatak bi, nakon počeka od godinu dana, dobili kroz devet godina. U toj skupini najveći su vjerovnici - ključni za sporazum - ADDIKO BANK (12,5 milijuna kuna) i HBOR (4,1 milijun kuna).

Ostalim vjerovnicima predlaže se da otpišu 70 posto od 27,6 milijuna kuna potraživanja, a ostatak bi se naplatio nakon počeka od godinu dana u sljedeče četiri godine. U toj skupini najveći, ključni vjerovnici su slovenski vinogradar AMOZ iz Gornje Ragone u vlasništvu obitelji Senekovič (4,9 milijuna kuna), Porezna uprava (4,4 milijuna kuna), PAF-CITRUS u vlasništvu većinskog vlasnika GOMOLAVE Antuna Plivelića (3,8 milijuna kuna), ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG (2,3 milijuna kuna) i Antun Plivelić (2,2 milijuna kuna).

Svoja potraživanja vjerovnici mogu prijaviti do 25. ožujka, a ročište je zakazano za 8. srpnja.

18. travanj 2024 02:09