Tvrtke i karijere
StoryEditor

INA zaključila prvo polugodište sa 188 milijuna kuna dobiti

26. Srpanj 2019.
Piše:
piše Nikolina Oršulić
[email protected]

Ina grupa je u prvom polugodištu 2019. ostvarila neto dobit bez jednokratnih stavki od 188 milijuna kuna, što je 65 posto manje nego u istom razdoblju lani, a posljedica je nepovoljnog rafinerijskog okruženja i marži, stoji u financijskom izvješću koje je Ina objavila u petak.

Prihodi grupe od prodaje iznosili su 9,79 milijardi kuna i viši su za tri posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Po podacima iz izvješća, CCS EBITDA bez jednokratnih stavki zabilježila je pad za 11 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 1,175 milijardi kuna.

Kapitalna ulaganja su se i više nego udvostručila u prvom polugodištu ove godine, dosegnuvši 1,183 milijarde kuna, uglavnom potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje, navodi se u izvješću.

Omjer duga i kapitala povećao se na 14 posto uz neto dug na razini od 1,763 milijardi kuna, što i dalje odražava stabilnu bilancu, kaže se u izvješću.

"Prvo polugodište 2019. za Inu je bilo razdoblje intenzivnih ulaganja. Ukupan iznos investicija dosegao je gotovo 1,2 milijarde kuna, od čega je većina utrošena u Hrvatskoj. Kapitalna ulaganja u rafinerijsko poslovanje u iznosu većem od 800 milijuna kuna više su nego utrostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a odnose se uglavnom na remont Rafinerije nafte Rijeka, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Tijekom ovog remonta zamijenjena je glavna kolona na postrojenju za atmosfersku destilaciju te su završeni brojni drugi radovi s ciljem stvaranja održivog i efikasnog rafinerijskog poslovanja. Takvo ulaganje pokazuje Ininu predanost daljnjem razvoju ove djelatnosti, zajedno s dodatnim aktivnostima u sklopu programa Ina R&M Novi smjer 2023.", izjavio je predsjednik Uprave Sandor Fasimon komentirajući ostvarene rezultate.

Napominje i kako je manje povoljno vanjsko okruženje negativno utjecalo na rezultate, no Ina je ipak uspjela iskoristiti rast potražnje na domaćem i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Rezultati djelatnosti Usluge kupcima i maloprodaja nastavili su rast u segmentu negoriva, a dodatno je doprinijelo povećanje mreže u Crnoj Gori, što dokazuje snagu Ininog brenda kao prvog izbora kupaca na regionalnim tržištima, kazao je te dodao kako je u Istraživanju i proizvodnji, porast proizvodnje nafte djelomično neutralizirao nižu proizvodnju prirodnog plina (za 4 posto).

Fasimon ističe i kako je rast ukupne proizvodnje nafte rezultat povećanja domaće proizvodnje nafte, kao i dodatne proizvodnje u Egiptu zbog povećanih ulaganja na tom području. Ipak, pad cijene Brenta od 7 posto negativno je utjecao na rezultat djelatnosti u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine, napomenuo je.

"Unatoč zahtjevnom vanjskom okruženju ukupni prihodi Ina grupe povećani su za 3 posto te iznose gotovo 10 milijardi kuna. Ina ostaje financijski stabilna kompanija te u drugoj polovini 2019. godine očekujemo uspješan nastavak poslovanja", zaključio je.

18. travanj 2024 21:09