Tvrtke i karijere
StoryEditor

Najveći menadžerski transferi (3): Velike promjene na vrhu dubrovačkog, opatijskog i porečkog turizma...

01. Siječanj 2020.
Gordan Miler na čelu je Elke, Cotre i Koledovčina nekretnina Miljenka Hacekafoto Ratko Mavar/lider
Piše:
piše Goran Litvan
[email protected]
Pogledajte novi nastavak kronološkog pregleda menadžerskih smjena na čelu najvećih tvrtki u 2019.

ELKA, KOLEDOVČINA NEKRETNINE, COTRA i
HRVATSKA BRODOGRADNJA – JADRANBROD

Gordan Milerkoji je do travnja bio na čelu Imex banke, od srpnja je direktor Elke umjesto Ruđera FriganovićaImenovan je i na čelo Koledovčina nekretnina umjesto Karmen Rosan i preuzeo je vođenje Cotre, matične kompanije Miljenka Haceka, koji se povukao na poziciju prokurista. Nakon razlaza s Hacekom Friganović je ubrzo našao angažman u državnoj tvrtki Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, koju je vodio i do 2014. U međuvremenu direktor je bio Siniša Ostojić, koji je već dobio i novi mandat, ali odrekao ga se jer nije pristao na manju plaću.

RTL HRVATSKA
Marc Puškarić došao je 1. srpnja iz brazilskog Bertelsmanna na poziciju predsjednika Uprave umjesto Henninga Tewesa, koji je na toj funkciji bio pet godina.

PERUTNINA PTUJ – PIPO i INTERSNACK ADRIA
Dubravko Folnović novi je direktor Perutnine Ptuj – Pipo od sredine srpnja umjesto Mladena Andrića. Posljedica je to preuzimanja tvrtke majke, Perutnine Ptuj, iza kojeg stoji veliki ukrajinski proizvođač pilećeg mesa MHP. Folnović je došao iz Intersnacka Adria (bivša Adria Snack Company), a ondje je na njegovo mjesto imenovan Ianko Iliev Krandarov, uz dosadašnje direktore Jelenu Grđan i Pavela Šercla.

ISTARSKI SUPERMARKETI
Helena Jurčić Šestan nova je predsjednica Uprave trgovačkog lanca sa sjedištem u Poreču. Došla je prije godinu dana iz Uprave Dalekovoda u Upravu Studenca, nakon što ga je od Josipa Milavića kupio poljski fond Enterprise Investors. Kad je Studenac kupio tvrtku od Ivice Milotića, postala je u srpnju predsjednica Uprave umjesto Vedrana Banovca, koji je još dva mjeseca bio član Uprave, a onda je 15. rujna opozvan. Drugi novi član Uprave je Dragan Dragojlović.

GENERALI OSIGURANJE
Georg Engl od kraja srpnja nije predsjednik Uprave. Na funkciji na kojoj je bio osam godina privremeno ga je zamijenila dotadašnja članica Uprave Đurđica Vlahovića zatim Mario Carini, nakon što je dobio odobrenje Hanfe.

OMIAL NOVI
Dosadašnji član Uprave Josip Družijanić novi je predsjednik Uprave umjesto Petera Roberta Hewitta. Družijanić je u Omial došao 2015. iz Radisson Blu Resorta Split, a prije nego što je ušao u Upravu bio je šef financija računovodstva i kontrolinga.

VERTIV CROATIA
Viktor Petik Igor Grdić novi su direktori u nekadašnjem Emersonu umjesto Luke Gašpara, koji je otišao s vodeće funkcije u tvrtki nakon 17 godina, a s krajem godine odlazi u mirovinu. Petik je dosad bio predsjednik NO-a, pa je na njegovo mjesto došao Giordano Albertazzi.

SAME DEUTZ-FAHR ŽETELICE
Alessandro Maritano novi je direktor tvrtke iz Županje, umjesto Riccarda Valnegrija, nakon velikog štrajka u kojem su radnici izborili veće plaće. Maritano je u SDF grupu došao iz drugoga jakog talijanskog strojara – CNH Industriala. Kao direktor županjske tvornice ujedno je izvršni direktor u grupi zadužen za proizvodnju kombajna.

PIK VRBOVEC PLUS
Slaven Ružić od početka rujna direktor je Fortenovine tvrtke umjesto Mate Štetića koji je otišao u Atlantic, na poziciju glavnog direktora Strateškoga poslovnog područja Kava, a na čelu vrbovečke mesne industrije bio je od 2012.

JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI
David James Taylor od rujna je predsjednik Uprave s trogodišnjim mandatom. U JLH je došao iz GLH Hotelsa, najvećega hotelskog operatora u Londonu, gdje je bio komercijalni direktor. Prije toga radio je u više hotela i hotelskih tvrtki, među ostalim u Hiltonu i InterContinentalu. Vlasnik Davor Lukšić Lederer još se potkraj prošle godine razišao sa svojim glavnim menadžerom Camilom Sozom Valencijom i tvrtkom je u međuvremenu upravljala privremena uprava na čelu s Antunom Jakobušićem.

LIBURNIA RIVIERA HOTELI
Opatijska hotelska kompanija dobila je novu upravu nakon vlasničkih promjena i ostavke dosadašnje uprave. Novi predsjednik Uprave je Heimo Waldemar Hirn (umjesto Giorgia Caduma). Novi većinski vlasnik Gitone Adriatic kupio je 53,94 posto dionica LRH-a od četiri fonda Darka Ostoje. Iza Gitonea stoji njemačka obitelj Lürssennajveći svjetski proizvođač luksuznih megajahti.

PLAVA LAGUNA
Dosadašnji član Uprave Dragan Pujas novi je njezin predsjednik od početka listopada umjesto Nevena Stavera koji je 25 godina bio u tvrtki (od čega 17 godina u Upravi). Staver je mjesec dana poslije s Britancem Duncanom Bramwellom izabran u NO tvrtke.

SUTRA: Ostavke u Lipik glasu, Đuri Đakoviću, Combisu, smjene u METSS-u, Saponiji…

19. travanj 2024 06:09