10. listopad 2019.

Same Deutz-Fahr Žetelice: Novi direktor nakon štrajka i povećanja plaća

Alessandro Maritano
 
   

Alessandro Maritano novi je direktor tvrtke SAME DEUTZ-FAHR ŽETELICE iz Županje umjesto Riccarda Valnegrija, koji je bio na njezinu čelu više od četiri godine. Tvrtka je u tom razdoblju stabilno poslovala na razini od oko 400 milijuna kuna prihoda na godinu. No proizvođač kombajna u ovoj je godini punio novinske stupce iz drugog razloga. Više od 350 radnika štrajkalo je tražeći veće plaće.

Na kraju su sindikati u sjedištu SDF GRUPE u talijanskom Tervigliu izborili povećanje plaća od 487,50 kuna (bruto) od ožujka te dodatnih 112,50 kuna od ožujka 2020. i još 150 kuna od ožujka 2021. To povećanje od 750 kuna s odgodom zapravo je modifikacija sindikalnih zahtjeva o povećanju plaća za 740 kuna.

Prije štrajka 300 zaposlenih u proizvodnji primalo je neto plaću od 3500 kuna. Prema podacima iz Liderove publikacije '1000 najvećih', na osnovi godišnjeg financijskog izvješća za 2018., prosječna neto plaća u tvrtki prošle je godine bila 5273 kune.
Tijekom štrajka spekuliralo se o mogućem zatvaranju pogona u Županji. No, prema svemu sudeći, ova će godina završiti sa samo malo manjom proizvodnjom kombajna u odnosu na rekordnu 2018., kad je proizvedeno njih oko 400.

Osim u Županji, SDF GRUPA proizvodi poljoprivredne strojeve u pogonima u Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Turskoj i Kini. Maritano je u tu kompaniju došao iz drugog jakog talijanskog strojara – CNH INDUSTRIALA – čiji su brendovi, među ostalim, Steyr, Iveco i Magirus. Kao direktor županjske tvornice Maritano je ujedno izvršni direktor u SDF GRUPI zadužen za proizvodnju kombajna.

Pročitajte još