Tvrtke i karijere
StoryEditor

Tvrtke u banani: Auto–Maksimir pred stečajem, HM Patria rasprodaje nekretnine…

20. Veljača 2020.
Auto Maksimir - zatvoren kompleks u Branimirovoj 191foto Dražen Lapić

Fina je podnijela zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad AUTO MAKSIMIROM. Klasična priča o blokadi računa rezultirala je otvaranjem predstečajnog postupka u ožujku 2019., zbog čega je bio zatvoren i servis Peugeota. Međutim, ni nakon deblokade računa i za vrijeme predstečaja tvrtka nije državi uplaćivala poreze i doprinose, pa je predstečajni postupak u srpnju obustavljen. Nije pomogla ni izjava na ročištu o pregovorima sa strateškim partnerom, koji je trebao. U to vrijeme prijavljene su tražbine od 20,5 milijuna kuna, od čega je 15-ak milijuna otpadalo na banke, a 714 tisuća kuna na neplaćene poreze. Fina je podnijela zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka jer je račun blokiran od rujna zbog 14 milijuna kuna duga, a kompleks u Branimirovoj je zatvoren.

Otvoren je skraćeni stečajni postupak nad FIBESTOM iz Zagreba vlasnice i direktorice Rose Jagodić zbog neplaćenih dugova u iznosu od 6,5 milijuna kuna. Inače, posljednji dostupni podaci o poslovanju u 2018. godini nisu ukazivali na probleme. Prihodi ove tvrtke registrirane za proizvodnju električnih aparata narasli su 21 posto, na 126 milijuna kuna, i iskazana je dobit od čak 22 milijuna kuna. Unatoč tome, FIBEST se našao na 'crnoj listi' Porezne uprave. Tvrtka je krajem listopada dugovala 5,5 milijuna kuna poreza na dobit, i još 2,7 milijuna PDV-a, ukupno 8,2 milijuna kuna. Obitelj Jagodić vlasnički kontrolira nekoliko tvrtki. Uz FIBEST, to su INEM-ELECTRONIC i INTRONIC u vlasništvu Nenada Jagodića, te novoosnovane CLETUS TEHNO Andreje Jagodić i NERO Marina Jagodića. Kad se gleda cijela grupacija obitelji Jagodić u 2018. imala je, zbrojeno, 137 milijuna kuna prihoda i gotovo 14 milijuna kuna dobiti. Vjerovnici imaju rok do 16. ožujka da prijave potraživanja.

Otvoren je predstečajni postupak nad gađevinskom tvrtkom HM PATRIA iz Zagreba zbog 23,5 milijuna kuna, odnosno manjka sredstava od 9,9 milijuna. U planu restrukturiranja vlasnik i direktor Zvonko Pezo dugove bankama za kredite od 7,7 milijuna kuna naplatio bi prodajom nekretnina pod hipotekom. Najviše duga odnosi se na dobavljače – 12,6 milijuna kuna. Predviđen je otpis 40 posto duga i zateznih kamata, a ostatak od 7,56 milijuna otplatio bi se u sedam godina. Sretna je okolnost što je taj dug rascjepkan na više od 300 vjerovnika (samo CEMEX potražuje više od milijun kuna). No, za provođenje tako zacrtanog plana restrukturiranja potreban je još kredit od šest milijuna kuna.

Otvoren je stečajni postupak za AGENCIJU iz Osijeka, koja se bavi privremenim zapošljavanjem. Račun je blokiran od travnja 2019., s aktualnim iznosom blokade od 130 tisuća kuna. Predstečajna nagodba sklopljena je još krajem 2016. zbog duga od 1,1 milijuna kuna. Najveći dio odnosio se na dug Poreznoj upravi od oko milijun kuna, koji je trebao biti isplaćen u četiri godine, s počekom od godinu dana, uz otpis deset posto glavnice i kamata. Ostali dužnici namirili bi se jednokratno nakon počeka uz otpis od 40 posto. No, Fina je u rujnu podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka. Vlasnici su Miroslav Levaković i Nataša Surla-Lusch, a u stečaju su još dvije njihove manje tvrtke – AGRO-JABUKA i AGRO-USLUGA (u kojoj je treći suvlasnik Đurđica Trampuš).  

Pokrenut je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnoga postupka nad GRANIT-KAMENOLOMOM iz Zadra na prijedlog Fine jer je račun blokiran od početka listopada, a krajem siječnja imala je neplaćene obveze od oko milijun kuna. Zdenko Zrilić od 2018. je na čelu tvrtke, koja je 8. siječnja promijenila vlasnika. Preuzeo ju je Grga Zrilić od lihtenštajnske tvrtke SITARGO u likvidaciji.

18. travanj 2024 11:31