Tvrtke i karijere
StoryEditor

Tvrtke u banani: E-kolektor i Adriatic Challenge u stečaju, kadrovske promjene i blokada računa Hotela Vodice…

19. Listopad 2020.
Mirela Drempetić

Otvoren je stečajni postupak za E-KOLEKTOR. Tvrtka koju je 2010. osnovao KONZUM prošla je nekoliko vlasničkih promjena i trenutno je u vlasništvu dosadašnje direktorice Mirele Drempetić. U središtu medijske pozornosti našla se početkom godine, kad je na iznajmljenom prostoru tvorničkog kruga DIOKIJA na zagrebačkom Žitnjaku ostavila više od 11 tisuća tona otpada kojeg je prema ugovoru s Gradom Zagrebom trebala zbrinuti. Tvrtka se u predstečaju koji je postao pravomoćan u ljeto 2018. nagodila s vjerovnicima da otpišu 70 posto od 159 milijuna kuna potraživanja, a ostatak od 48 milijuna kuna trebalo je vratiti, nakon godine počeka, u narednih sedam godina. Najveći vjerovnici su TISAK (85 milijuna), ZAGREBAČKA BANKA (28 milijuna kuna) i VETEL u vlasništvu Ivana Granića i Natalije Granić (25 milijuna kuna). Unatoč tome što je E-KOLEKTOR prošle godine udvostručio prihod na 140 milijuna kuna i iskazao dobit od 32,6 milijuna kuna, nije mogao ispunjavati obveze iz predstečaja, i već je početkom veljače podnio zahtjev za otvaranje stečajnog postupka. Račun je bio blokiran zbog duga od 3,8 milijuna kuna, koji je do pred kraj lipnja narastao na 5,7 milijuna kuna. Za stečajnog upravitelja imenovan je Branko Smrtić, a ročište vjerovnika zakazano je za 2. veljače 2021.

Ivan Morosavljević imenovan je za privremenog stečajnog upravitelja putničke agencije ADRIATIC CHALLENGE iz Biograda. Stečajni postupak otvoren je na prijedlog ERSTE BANKE zbog duga od 1,15 milijuna kuna. Zahtjev je najprije podnio servis za čišćenje MORIĆ Dijane Vidović zbog nenaplaćenih potraživanja od 128 tisuća kuna, ali je taj zahtjev odbijen jer nije uplaćen predujam za troškove postupka. Inače, MORIĆ ima pravomoćno rješenje o ovrsi od 23. ožujka, ali je račun tvrtke blokiran od 10. veljače. Pet dana prije blokade računa mađarska tvrtka MILEGÉP JAVÍTÓ preuzela je ADRIATIC CHALLENGE od Roberta Langa, koji je dotad bio i direktor, a zamijenio ga je Zsolt Emődi. On se pak nije pojavio na ročištu, pa Morosavljević treba ispitati postoje li uvjeti za otvaranje stečaja.

HOTELI VODICE dobili su novi NO. Na čelu mu je vlasnik tvrtke RUDAN iz Žminja Graciano Rudan umjesto Andrije Kevića. U NO su ušli i Toni Buršić (zamjenik predsjednika NO-a) i Sonja Bulić umjesto Saše Perkovića i Ivana Štreka. Prošle godine na čelo tvrtke umjesto Marije Kević postavljena je Roberta Rudan, a kasnije joj se u Upravi pridružio Dino Hrelja, koji je novom NO-u podnio ostavku. Nad tvrtkom je u travnju 2019. pokrenut prethodni postupak za otvaranje stečaja zbog nepodmirenih obveza od 2,5 milijuna kuna, ali je obustavljen jer je taj dug podmiren zahvaljujući uplati 4,2 milijuna kuna tvrtke RUDAN iz Žminja, koja je se bavi energetskom učinkovitošću. HOTELI VODICE u većinskom su vlasništvu (60,4 posto) FILMATA iz Novog Travnika, kojem su vlasnici Mato Zeko i Filip Ćurak. Glavnoj skupštini sazvanoj za 21. listopada predloženo je da se dionice tvrtke povuku sa Zagrebačke burze jer je trgovanje beznačajno, a troškovi visoki, pogotovu u kontekstu dodatnih obveza iz predstečajne nagodbe i upropaštene turističke sezone. Račun tvrtke od prošlog petka je u blokadi.

Iz Sudskog registra izbrisana je tvrtka Vlade Rožića BIOELEKTRA iz Ozlja nakon skraćenog stečajnog postupka, koji je bio pokrenut zbog blokade računa teške gotovo četiri milijuna kuna.

25. travanj 2024 07:54