10. ožujak 2020.

Tvrtke u banani: Stečaj slavonskog brodograditelja, sumnjiva Amarilisova rasprodaja imovine…

Global shipbuilding u stečaju ima sjedište u Štitaru   

Otvoren je stečajni postupak nad GLOBAL SHIPBUILDINGOM iz Štitara. Račun tvrtke u blokadi je od prosinca 2018. zbog 2,7 milijuna kuna neplaćenih potraživanja. Najprije se početkom prošle godine krenulo u predstečajnu nagodbu, u kojoj je prijavljeno 12,4 milijuna kuna potraživanja, ali je nastavljano s neisplatom poreza (porezni dug narastao je na 2,8 milijuna kuna) i obustavom predstečaja u rujnu, što je uvertira u stečaj. Nakon toga slavonskog brodograditelja od Ivana Pranjića u studenome vlasnički preuzima Dragutin Tomac, i postaje direktor umjesto Ivana Pranjića i Marine Pranjić, a po otvaranju stečajnog postupka stečajnom upraviteljicom imenovana je Kata Rašić, koja je ustanovila da je naplata financijske imovine veoma upitna, ali da se iz materijalne imovine dužnika (stan u Đakovu i vozila) mogu namiriti troškovi stečajnog postupka.

Otvoren je stečajni postupak nad AMARILISOM iz Vinkovaca jer je tvrtki u vlasništvu Željka Alerića račun blokiran od svibnja 2019. zbog neplaćenih dugova od 24 milijuna kuna, a samo porezni dug za neplaćeni PDV iznosi više od 17 milijuna kuna. U fazi ispitivanja razloga za stečaj vjerovnik PZ MATIJA GUBEC upozorio je sud da ima saznanja kako Uprava koja je dovela tvrtku u stečaj svakodnevno protupravno otuđuje imovinu tvrtke. Zato je stečajni sudac Boris Vuković AMARILISU u prosincu direktoru Hrvoju Aleriću zabranio raspolaganje imovinom bez prethodne suglasnosti privremenog stečajnog upravitelja Zdravka Grubeše (koji je u veljači imenovan stečajnim upraviteljem). Tvrtka koja se bavila otkupom žitarica, uzgojem životinja, cestovnim prijevozom i vodila poljoprivrednu ljekarnu u međuvremenu više ne posluje, skladišta, silosi, sušare i poslovni prostor dani su u zakup i Grubeša je zaključio da nema izgleda za nastavak poslovanja. Ročište vjerovnika zakazano je za 7. svibnja u Osijeku.

Vjerovnici JELENA TRADEA iz Subotice Podravske (Rasinja) nisu prihvatili plan restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe kojim je predložen otpis 70 posto od 11,2 milijuna kuna dugova, a ostatak bi se otplatio u pet godina nakon počeka od godinu dana. Bankama je ostavljena mogućnost da svojih 3,5 milijuna kuna namire prodajom nekretnina pod hipotekom. Tako je prestečajni postupak obustavljen, i izvjesno je pokretanje stečaja tvrtke u vlasništvu direktora Damira Kristanovića.

Pročitajte još