Tvrtke i karijere
StoryEditor

Zagorje-Tehnobeton: Odgođena nagodba od 465 milijuna kuna

13. Travanj 2020.
Miroslav Bunić suvlasnik je putem Zagorja d.d. i dugogodišnji direktor, a danas je prokurist

Odgođeno je ročište za sklapanje predstečajne nagodbe ZAGORJE-TEHNOBETONA s vjerovnicima koje je trebalo biti održano ovog ponedjeljka. Tvrtka je u vlasništvu ZAGORJA, koje je u stečaju.

Riječ je o kompleksnom dokumentu koji na 96 stranica opisuje način otplate dugova od 465 milijuna kuna. Najviše bi vjerovnika prema prijedlogu trebalo pristati na otpis 60 posto dugova, a ostatak će biti vraćen, nakon dvije godine počeka, u sljedećih osam godina. U toj je kategoriji čak 809 dobavljača varaždinske tvrtke. Banke i druge financijske institucije pristale bi samo na otpis zateznih kamata, a povrat, ovisno o kategoriji, predviđen je odmah, odnosno u roku od šezdeset dana (za 48,6 milijuna kuna) ili u roku od četiri godine (za 17,5 milijuna kuna), a ostatak od 136,4 milijuna kuna nakon dvogodišnjeg počeka u sljedećih osam godina.

Najviše se duguje bankama, ZAGREBAČKOJ BANCI (70 milijuna kuna, preuzela APSDELTA) i PBZ-u (56 milijuna kuna, preuzeo B2 KAPITAL). No dug dobavljačima veći je od 182 milijuna kuna, od čega bi trebalo otpisati gotovo 110 milijuna kuna. Čak ih je devet već likvidirano i novac će biti uplaćen u stečajne mase iza tih tvrtki. Dva od tri najveća dobavljača više ne postoje – FOEDUS GRADNJA (12 milijuna kuna duga) i URBAN KONSTRUKTOR (7,2 milijuna kuna duga). Najveći je vjerovnik od preživjelih dobavljača VELEBIT-PROMET, koji ima zarobljenih 11 milijuna kuna.

S odgodom ročišta ZAGORJE-TEHNOBETON dobit će još malo vremena da prikupi 48,6 milijuna kuna za otplatu dugova zaštićenih jamstvima u roku od dva mjeseca nakon pravomoćnosti nagodbe.

23. travanj 2024 20:43