Klub izvoznika
StoryEditor

Badel 1862: Na rusko tržište otpremljen prvi veliki šleper vina autohotnih sorti

17. Studeni 2019.
Badel 1862, izvoz vina u Rusijufoto Ratko Mavar
Graševina Vezak i Plavac 50° bit će dostupni u velikim i snažno pozicioniranim ruskim trgovačkim lancima Auchan, O‘Key te GiperGlobus. U tijeku su razgovori i s trgovačkim lancima Magnit, Lenta i Metro Cash&Carry, a pokrenute su i aktivnosti vezane uz distribuciju šireg asortimana vina u kanalu HoReCa u Moskvi

Badel 1862 i njegove proizvode nije potrebno posebno predstavljati jer nema osobe na ovim prostorima, bilo stare bilo mlade, koja nije čula za Badel Pelinkovac, odmilja zvan Pelin, ili pak Badel Prima Brand, legendarni konjačić, a kult Badel Stare šljivovice ne postoji samo u Hrvatskoj nego i regionalnim zemljama. Upravo iz te tvrtke dolazi lijepa izvozna priča – prvi put u svojoj 156 godina dugoj povijesti ugovorila je veliki izvozni posao, i to u Rusiji. Da bi se istaknula važnost izvoza za hrvatsko gospodarstvo, na otpremi robe i utovaru kamiona na više od 2300 kilometara dug put do Moskve prošlog je tjedna bila i Liderova ekipa.

Promidžbena kampanja

– Naša vinska izvozna priča zasniva se na tradicijskim i autohtonim sortama. Graševina Vezak i Plavac 50° prva su hrvatska vina koja su se pojavila na policama maloprodajnih lanaca u Rusiji. Uočivši velik potencijal ruskog tržišta za plasman hrvatskih vina i alkoholnih pića, početkom godine počeli smo s aktivnostima izlaska na novo tržište. Nakon uspješnog predstavljanja i dogovaranja prvih narudžbi s jednim od vodećih distributera za rusko tržište dogovorili smo suradnju i potpisali eksluzivni ugovor i tako ispunili sve formalno-pravne uvjeti za izvoz prve količine vina u tu zemlju – rekla je Ivana Barišić, direktorica izvoza.

Vezak i Plavac 50° bit će dostupni u velikim i snažno pozicioniranim ruskim trgovačkim lancima Auchan, O'Key te GiperGlobus, koji je specijalizirani trgovac za prodaju vina iz cijelog svijeta. U tijeku su razgovori i s trgovačkim lancima Magnit, Lenta i Metro Cash&Carry, a pokrenute su i aktivnosti vezane uz distribuciju šireg asortimana vina u kanalu HoReCa u Moskvi. Ulazak prvih Badelovih vina na rusko tržište pratit će i promidžbena kampanja s obzirom na to da su hrvatska vina tamošnjim potrošačima još nepoznata. Usporedno s plasmanom vina s distributerom se pregovara o plasmanu Badelovih najprodavanijih jakih alkoholnih pića, pa bi se tako Pelinkovac, Antique i Badelove rakije te vina Korlat​ uskoro mogli naći na stolovima ruskih potrošača i restorana.

Prepoznatljivost brenda

Od ruskog tržišta Badel mnogo očekuje iako je u ovom trenutku teško procijeniti kolika će biti njegova vrijednost. Riječ je o izvoznom poslu koji zbog veličine tržišta može donijeti prihode veće od milijun eura na godinu.

Inače, Badel 1862 je najveći hrvatski izvoznik vina i jakih alkoholnih pića. Njegovih proizvoda osim u Rusiji ima na još 39 tržišta. Najveća su mu izvozna tržišta Njemačka, Austrija Italija, Švicarska i Nizozemska. Na njemačko tržište izveze se robe u vrijednosti većoj od milijun eura na godinu. Velik je potencijal tog tržišta, zbog čega je u planu širenje ne samo na maloprodavatelje nego i u gastronomske HoReCa objekte vezane uz hrvatsku tradicijsku kuhinju. Proboj na nova tržišta olakšava prepoznatljivost Badelova brenda jer iza njega stoji tradicija, a novi vlasnici i menadžment koji je postavila Meteor grupa iznimno su zainteresirani za razvoj, zbog čega u poduzeću vlada optimizam u vezi s budućim poslovima. Badel danas zapošljava 330 radnika i ostvaruje godišnji prihod od oko 44 milijuna eura. Udio izvoza u njegovoj ukupnoj prodaji svake godine raste – trenutačno je 22 posto, a ove godine očekuje se dvoznamenkasti rast. 

24. travanj 2024 14:14