Klub izvoznika
StoryEditor

Brodosplitovi brodovi za izvoz sadržavaju 70 posto domaćih komponenata

22. Studeni 2020.
Predsjednik RH Zoran Milanović u škveru
Prošlog je petka splitsko brodogradilište posjetio hrvatski predsjednik Zoran Milanović i ondje pohvalio Vladinu odluku da brodove za obalnu stražu naruči upravo od Brodosplita

Predsjednik RH Zoran Milanović prošlog je tjedna posjetio Brodosplit, gdje su ga dočekali predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i član Uprave Tomislav Čorak, a pridružili su im se i načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj, te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli.

– Drago mi je što je hrvatska vlada naručila brodove za obalnu stražu upravo od Brodosplita. Jedan je brod, ‘Omiš‘, već isplovio, a dva se upravo grade. Od ta dva jedan bi trebao biti gotov potkraj 2021., drugi ubrzo nakon toga, a od ostalih još dva broda svakih šest mjeseci – rekao je predsjednik Milanović.

Šetnjom kroz pogone domaćini su predsjednika s upoznali s poslovima i projektima koji su u tijeku, posebno s nastavkom gradnje brodova za obalnu ophodnju ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

– Nizu država trebaju ovakvi brodovi. To su vrlo kvalitetni proizvodi i povoljniji su od nekih koje su razne države na Mediteranu kupovale na sjeveru Europe –​ istaknuo je predsjednik Milanović.

Debeljak je zahvalio predsjedniku Republike što podupire hrvatsku industriju i promiče je u inozemstvu.

– Brod je najkompleksniji proizvod koji hrvatska industrija može proizvesti, a oni koje proizvodimo za izvoz sadržavaju 70 posto domaćih komponenata. Od uistinu povoljne cijene po kojoj gradimo ove brodove za obalnu stražu 45 posto iznosa vrati se odmah ili u kratkom roku u državni proračun –​ istaknuo je Debeljak. 

18. travanj 2024 18:52