Klub izvoznika
StoryEditor

KLUB IZVOZNIKA: Izvoznici u jesenskim mjesecima pokazali mišiće

12. Prosinac 2020.
U rujnu je izvoz došao do blizu 1,4 milijarde eura, a u listopadu je taj iznos i premašen. Promatrano na mjesečnoj razini, to su dva od tri najbolja rezultata hrvatskog izvoza svih vremena. Tako je zaostatak za lanjskim izvozom u prvih deset mjeseci smanjen na manje od pet posto

Iako su rujan i listopad ove godine za vanjskotrgovinsku razmjenu još uvijek bili daleko od onog što bismo nazvali normalnom situacijom, hrvatski su izvoznici u njima pokazali svoje mišiće. Dok se u rujnu izvoz približio 1,4 milijarde eura, u listopadu je, kao što se može izračunati iz prvih rezultata robne razmjene s inozemstvom, koje je u srijedu objavio Državni zavod za statistiku, izvoz bio i nešto veći od 1,4 milijarde eura.

Kada se promatra na razini mjeseca, riječ je o rekordnim iznosima. Samo je jednom, u srpnju prošle godine, hrvatski izvoz bio veći od 1,4 milijarde eura (tada je iznosio čak više od 1,6 milijardi eura). Tako su izvozni rezultati ostvareni u prva dva jesenska mjeseca poprilično popravili ukupnu ovogodišnju izvoznu sliku. Zaostatak za prvih deset mjeseci prošle godine smanjen je na manje od pet posto.

S druge pak strane, ovogodišnji uvoz u prvih deset mjeseci još uvijek, za 11 posto, kaska za istim razdobljem prošle godine, što pak bitno popravlja saldo robne razmjene. U rujnu je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula dosad rekordnih 71,8 posto, a za listopad će, kada idućeg mjeseca budu obrađeni svi podaci, ona biti i viša od toga.

Prema prvim rezultatima DZS-a za prvih deset mjeseci, oporavak izvoza znatno je brži na tržišta unutar Europske unije, gdje je zaostatak još svega 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U izvozu na ostala tržišta zaostatak je veći te iznosi 9,7 posto.

Kod uvoza je situacija nešto drugačija, jer je bliže oporavku uvoz s drugih tržišta (minus je i dalje 9,2 posto) nego s tržišta članica EU, s kojih smo uvezli robe u vrijednosti 15,1 milijardu eura, odnosno 11,4 posto manje nego u to vrijeme lani.

Kada se analiziraju dostupni podaci po pojedinim tržištima, evidentno je da je u ovoj godini najteže i izvoznicima i uvoznicima koji mnogo rade s Italijom. U prvih devet mjeseci hrvatski izvoz u Italiju bio je 265 milijuna eura manji (17 posto) nego u istom lanjskom razdoblju, a uvoz iz nje čak 595 milijuna eura (22 posto). Gledano prema najvažnijim izvoznim sektorima, u prvih devet mjeseci najbolje je prošla prehrambena industrija, s povećanjem izvoza od 0,8 posto, uz istodobni pad uvoza prehrambenih proizvoda za 7,3 posto. 

19. travanj 2024 12:27