Klub izvoznika
StoryEditor

Podravka - EU s tri milijuna kuna sufinancira istraživački projekt

10. Siječanj 2021.
Voće i povrće
Istražit će se mogućnost uporabe nutritivno vrijednog biootpada koji nastaje nakon industrijske prerade povrća za razvoj novih proizvoda i potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje

Podravkinu projektu 'Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća', ukupno vrijednom 6,9 milijuna kuna, odobren je nepovratni iznos veći od tri milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nepovratna sredstva dodijelilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. – 2020.'. Tijekom dvogodišnjeg razdoblja provedbe (2020. – 2022.) projektni su ciljevi istražiti inovativan, tehnološki učinkovit proces odvajanja nutritivno vrijednog biootpada koji nastaje nakon industrijske prerade povrća u Podravkinoj Tvornici Kalnik u Varaždinu za razvoj inovativnih prehrambenih proizvoda.

Inače, Podravka je prije nekoliko godina počela analizirati stanje i potencijal nusproizvoda koji nastaju u proizvodnji u njezinim tvornicama, osobito u tvornicama Kalnik i Umag. Njezin Sektor istraživanja i razvoja u tom je razdoblju u suradnji s akademskom zajednicom postavio hipoteze na osnovi publiciranih znanstvenih radova i preliminarnim ispitivanjima utvrdio postojanje nutritivnog potencijala nusproizvoda povrća koji bi se mogao usmjeriti u razvoj potpuno novih proizvoda visoke dodane vrijednosti. Budući da su za čvršće dokaze bila potrebna dodatna opsežna istraživanja, Podravka je u veljači 2020. prijavila svoj projekt za novac fondova Europske unije u sklopu objavljenog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, koji je i dobila.

* Podravka je članica Liderovog Kluba izvoznika

19. travanj 2024 17:23