Klub izvoznika
StoryEditor

SEEPORT: Dizanje hrvatskog lobiranja u Bruxellesu na višu razinu

25. Srpanj 2019.
Miroslav Kovačić
Piše:
piše Željka Laslavić
[email protected]

Jedno vrlo šaroliko društvo okupilo se oko novoosnovane hrvatske asocijacije Seeport, registrirane u Bruxellesu. Ljudi različitih političkih uvjerenja (HDZ i SDP) i iskustva u državnom sektoru odlučili su osnovati lobističku organizaciju u povodu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom 2020.

Seeport okuplja bivše državne dužnosnike i europarlamentarce kao što su Miroslav Kovačić, bivši državni tajnik za e-Hrvatsku i diplomat, Željko Rohatinski, bivši guverner HNB-a, Daniel Mondekar, bivši saborski zastupnik, Sandra Petrović Jakovina, bivša saborska zastupnica i europarlamentarka, Anita Tregner Mlinarić, s iskustvom iz Europske komisije, UNDP-a i OESS-a, te Domagoj Juričić, bivši predstojnik Ureda predsjednice, a sada potpredsjednik HGK. Svi se oni znaju otprije, iz istih interesnih krugova.

– Iz Bruxellesa kontinuirano stižu upiti i iz raznih europskih udruženja i iz multinacionalnih kompanija o potencijalnom partnerstvu tijekom šestomjesečnog predsjedanja. To je golem organizacijski posao i očekujemo oko dvije tisuće političkih, poslovnih i političko-poslovnih događaja – istaknuo je Miroslav Kovačić, predsjednik Seeporta, ne ulazeći u detalje tko je do sada iskazao ineteres za partnerstvom. U projekt planira uključiti i HGK koji ima svoje predstavništvo u Bruxellesu, a u čijim bi prostorima Seeport rado unajmio ured.

Daniel Mondekar, potpredsjednik Seeporta i direktor tvrtke Euronavigator, kaže da u Bruxellesu postoji oko 15.000 asocijacija, od kojih velik dio njih aktivno sudjeluje u donošenju odluka i europskih regulativa te budno prate proces predsjedanja i organiziraju ili gostuju na raznim događajima.

– Tu je Seeport vidio svoju priliku. Uz to, umrežili smo se i da bismo podignuli ono što se u Hrvatskoj naziva 'lobiranje' na neku višu razinu, na ono što se na englekom kaže 'public affairs' (u prijevodu: javni poslovi, nap.a.) – dodao je Mondekar. Ideja Seeporta je i da se hrvatskim gospodarstvenicima omogući bolje povezivanje s europskim institucijama, za što do sada, među našim poduzetnicima, nije bilo prevelika interesa.

– Njihov interes raste, pogotovo kod kompanija koje su dobile novac iz EU fondova ili su sudjelovale na nekim velikim europskim događajima. Te tvrtke su shvatile da od drveta ne vide šumu. A Bruxelles je šuma prilika – zaključio je Mondekar. (Ž.L.)

20. travanj 2024 01:57