Klub izvoznika
StoryEditor

Spider grupa otvorila novi pogon u Pitomači vrijedan 28 milijuna kuna

06. Prosinac 2019.
Otvaranje novog pogona u Pitomačifoto Dražen Lapić

U petak je u Pitomači otvorena nova tvornica vodećeg hrvatskog proizvođača čajeva Spider grupe. Ukupna investicija u novi proizvodni pogon te izgradnju i opremanje iznosi više od 28 milijuna kuna, a polovica toga iznosa osigurana je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Ovo je zajednički projekt Spider grupe i tvrtke Everton iz Genove. Bit će to tvornica za pakiranje čajeva, a glavnina proizvodnje ići će u izvoz. Osim što pakiramo vlastiti brend Naturavita, ostala proizvodnja je za privatne marke vodećih trgovačkih centara Europe. Tvornica se prostire na 4000 četvornih metara, a kapacitet proizvodnje smo podigli sa 300 milijuna čajnih vrećica na godinu, na 400 milijuna. Posebno smo ponosni što iz srca Podravine odlaze čajevi na sve kontintnte svijeta - rekao je za Lider Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider grupe Pitomača.

U Spider grupi ukupno je zaposleno 150 radnika, a u novom pogonu Herbariuma radit će njih četrdesetak. Projekt gradnje nove tvornice kruna je suradnje sa talijanksim partnerom, poznatim proizvođačem čajeva Everton koji ima tradiciju dugu više od 70 godina.

Spider grupa, izrasla je iz male obiteljske tvrtke osnovane prije 28 godina, a danas je najveći proizvođač čajeva u regiji i jedan od najvećih u Europi. Čine je pet poslovnih subjekata, četiri proizvodne tvrtke i jedna krovna. U Biofarmi, je plantaža koja se prostire na 200 hektara isključivo organske proizvodnje kamilice, ali i drugog bilje, Đolta se bavi kooperacijom sa poljoprivrednim gospodarstvima, koji ukupno imaju proizvodnju veću od 1000 hektara ljekovitog bilja. Jan Spider, osnovan je 1991. a u njemu se prerađuje ljekovito bilje, i to oko 1800 tona, od čega 50 posto završi u izvozu, a ostatak se u Herbariju finalizira. Naturavita čajeve razvija tim stručnjaka koji brine o uzgoju i preradi bilja po principu od polja do stola.

Spider grupa ovu poslovnu godinu završit će sa oko 80 milijuna kuna prihoda, izvozi na sve kontinente, a i dalje je u većinskom obiteljskom vlasništvu. Talijanski Everton ima pet posto udjela u grupi, dok je u Herbariumu Everton vlasnik 51 posto udjela. Istodobno, Spider grupa stekla je oko osam posto udjela u grupi Everton.

- Izvozimo u pedesetak zemalja svijeta, u sve zemlje regije, u SAD, Kanadu, Australiju, Južnu Koreju, Keniju, Japan, Tajvan, u većinu zemalja Eurpske unije. Prošle godine u izvoz je otišlo oko 36 milijuna kuna, ove godine očekujemo rast samo na izvozna tržišta od oko pet posto što je oko 1100 tona - rekao je za Lider Jurica Vuković, direktor prodaje Spider grupe.
Kako je na svečanosti otvorenja istaknuo predsjednik uprave Spider grupe novi pogon tvornice Herbarium korak je ispred konkurencije, jer se radi o najmodernijoj tehnologiji u svijetu koja se bavi finalizacijom proizvodnje čajeva. - Svjetski trend je da čajevi budu bio razgradivi i eko frendly. Tako pakirani čajevi neće koristiti celofan, najlon, metal i druge materijale koji nisu bio razgradivi - istaknuo je Nemčević. 

16. travanj 2024 11:13