Klub izvoznika
StoryEditor

Tjedan DOP-a u Lideru: DIV Grupa radnicima koji se vrate iz inozemstva daje tisuću eura bruto

30. Rujan 2019.
Josip Jurišić

Krajem kolovoza čak 181 predsjednik uprave velikih globalnih kompanija poput Applea, Amazona, Bechtela, Coca-Cole i još mnogih drugih, potpisao je svojevrsnu izjavu (Statement on the Purpose of a Corporation), kojom se CEO-ovi obvezuju da će njihove kompanije redefinirati svoju ulogu u društvu. Lider je nedavno tim povodom objavio temu o novoj paradigmi DOP-a u kompanijama, u sklopu koje smo pitali velike kompanije koje posluju u Hrvatskoj, kako vide svoju ulogu u društvu te koje su njihove društveno odgovorne prakse. Njihove odgovore objavljujemo ovog tjedna na Liderovom webu. 

Na pitanja nam danas odgovara Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću DIV Grupe, čije su DOP aktivnosti usmjerene prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici i okolišu.

Smatrate li da su korporacije te koje bi trebale preuzeti veći rizik i ulogu u rješavanju ekoloških, društvenih i ekonomskih problema, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou i zašto?

Bez takvih iskoraka i rizika nema ukupnog, a onda ni pojedinačnog napretka. Već smo daleko odmakli s projektima za proizvodnju dijela energije za naše proizvodne pogone iz obnovljivih izvora. Na brodovima koje gradimo, i onima s kojim upravljamo inzistiramo na najvišim ekološkim standardima. Naši su planovi usmjereni i na energetski sektor u kojem se tvrtka planira pozicionirati kao proizvođač električne energije iz više generacijskih postrojenja (električna, toplinska, rashladna energija) na zemni plin. Brodosplit je već i proizvodio, ali u budućnosti svakako planira zauzeti bitan segment tržišta u proizvodnji komponenti za izgradnju vjetroparkova, kako za on-shore tako i za off-shore instalacije, no bez podrške države teško da će korporacije same preuzimati veće rizike. Poticaji s kojima raspolaže država samostalno ili uz sredstva iz EU fondova važan su pokretač koji će sigurno imati pozitivne učinke.

Koliki je to rizik za profitabilnost kompanija i njezine vlasnike i kako izbalansirati DOP sa profitom?

Društveno odgovorno ponašanje kratkoročno, isto kao i pristojno ponašanje sukladno društvenim normama, uvijek nose potencijalni rizik. Ali dugoročno ono omogućava društveni i pojedinačni napredak, a što je najvažnije i opstanak. Mi u DIV Grupi, koliko god bili izloženi nasrtajima različitih nepristojnih grubijana, uvijek ćemo izabrati društveno odgovorno ponašanje sukladno društvenim normama. Sigurni smo, da će to dugoročno koristiti i našem poslovanju.  

Koje ste konkretne projekte pokrenuli, s osjetnim učinkom na društvenu zajednicu?

Ono što kompaniju čini uspješnom su njegovi radnici - njihov stav, odnos prema radu i način na koji izvršavaju svakodnevne obveze i zadatke. Od samog početka vlasnici su se trudili da se svi radnici osjećaju kao članovi DIV obitelji.  Nakon što je DIV Grupa narasla na preko 3500 radnika, prošle smo godine započeli s važnim projektom 'Demografskih mjera za sigurniju budućnost' gdje želimo motivirati i vratiti radnu snagu iz inozemstva. Tako za svakog radnika koji se zaposlio u inozemstvu prije 30.6.2018, a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od naših poduzeća, uz obvezu ostanka najmanje pet godina Hrvatskoj (nije obavezno u DIV Grupi), tvrtka stimulira bruto iznosom od 7500 kuna. Tom mjerom smo u Hrvatsku iz Njemačke vratili 15-ak radnika.

Što ste konkretno napravili za svoje zaposlenike?

Zbog društvene odgovornosti potičemo pronatalitetnu politiku, pa svakoj našoj radnici koja je zaposlena u bilo kojem od naših poduzeća temeljem Ugovora o radu na određeno vrijeme, automatski u slučaju trudnoće dajemo Ugovor na neodređeno vrijeme. Time želimo doprinijeti sigurnosti radnog mjesta za buduće majke te otkloniti uzrok odgađanja odluke o roditeljstvu zbog straha od gubitka zaposlenja. Našim zaposlenicima za svako novorođeno dijete isplaćujemo bruto iznos od pet tisuća kuna, a u slučaju da oba roditelja rade kod nas - iznos se udvostručuje. Roditeljima troje i više malodobne djece dajemo poseban mjesečni doplatak za treće i svako sljedeće dijete, što kroz period odrastanja i podizanja djece od strane roditelja iznosi ukupno oko 40 tisuća kuna po svakom roditelju, tj. 80 tisuća ako su oba roditelja zaposlena kod nas. U slučaju redovnog studiranja pojedinog djeteta dobna granica za se za tu mjeru pomiče s 18 godina na 22 godine ili do kraja redovnog studiranja. Također oboljeloj djeci naših zaposlenika doniramo potrebna sredstva za podmirivanje dodatnih troškova liječenja i sponzoriramo kulturno umjetničke i športske klubove u kojima aktivno sudjeluju djeca naših zaposlenika. Pored svega navedenog, svakom radniku prošle godine isplaćeno je dodatnih 7500 kuna neto (božićna nagrada radniku, regres, poklon za dijete).

DIV Grupa zapošljava preko 3500 radnika, s konsolidiranim vrijednostima je među deset najvećih privatnih trgovačkih društava u Hrvatskoj i regionalni lider u metaloprerađivačkoj industriji. Stoga se s pravom može reći da je generator očuvanja i povećanja radnih mjesta i kao takav, najbolji primjer društveno-odgovornog poslovanja. 

19. travanj 2024 00:16