Klub izvoznika
StoryEditor

U Sisku se planira gradnja tvornice za proizvodnju uložaka za baterije

06. Lipanj 2021.
Matt Darko Sertić
Tvornica u Sisku trebala bi biti sagrađena u tri godine. Prostirat će se na 35 tisuća četvornih metara i zapošljavati 350 ljudi. Vrijednost projekta procjenjuje se na 220 milijuna eura

U tri godine u Sisku bi trebala biti sagrađena tvornica uložaka za baterije za električne automobile Sunceco Battery. Prostirat će se na 35 tisuća četvornih metara i zapošljavati 350 ljudi. Proizvodnja će biti visokoautomatizirana, pa se vrijednost projekta procjenjuje na 220 milijuna eura. Iza projekta stoji Matt Darko Sertić, direktor tvrtki Applied Ceramics i Sunceco te pokretač Poduzetničkog inkubatora Sisak (PISAK) i Kulinarskog instituta u Sisku.

– Cilj nam je da se u Sisku pokrene proizvodnja uložaka za baterije za električne automobile. Oni se trenutačno proizvode u pet poduzeća u svijetu; samo je jedno u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostala su u Aziji. Postoji glad za tim proizvodima. U Europskoj uniji shvatilo se da ne možemo ovisiti o azijskim dobavljačima i da je ovdje nužna takva proizvodnja – rekao je Matt Darko Sertić gostujući u emisiji 'Poduzetnički mindset' medijske platforme Poduzetnik.

U novi projekt vjeruje koliko i u tehnologiju za proizvodnju mikročipova koju je iz Silicijske doline donio u Hrvatsku.

–​ Poluvodička industrija ubrzano se razvijala i da bih bio dio te slike, u Silicijskoj dolini bio je pritisak da trebamo otvoriti proizvodnju u Europi. Sada Applied Ceramics u Sisku ima 135 zaposlenika, a Sunceco, poduzeće koje se bavi proizvodnjom solarnih panela, tridesetak. U Kulinarskom institutu ih je desetak, a PISAK ima više od dvjesto zaposlenika i 34 inkubirane tvrtke. Cilj nam je razvoj različitih poslovnih priča, a zapošljavanje je posljedica svega toga –​ naglasio je Sertić. 

19. travanj 2024 23:25