Klub izvoznika
StoryEditor

Visoki kvartalni plus - Izvoz u ožujku skočio za 30 posto, prvi kvartal osam posto bolji nego lani

15. Svibanj 2021.
Niža prošlogodišnja baza nije jedino objašnjenje za ovako visok skok u postocima. Vrijednost izvoza, naime, u ožujku je iznosila 1,58 milijardi eura, što je mjesečni iznos koji je dosad postignut samo jednom, još u srpnju 2019.

Počevši s ožujkom, u idućih će nekoliko mjeseci biti pomalo besmisleno uspoređivati ovogodišnji izvoz s onim u isto vrijeme lani. U uvjetima netom uvedenog lockdowna gotovo u cijelom svijetu lani je u ožujku počeo niz mjeseci u kojima je izvoz posvuda, pa i u Hrvatskoj, platio ceh pandemiji.

U samom ožujku prošle godine hrvatski je izvoz iznosio 1,22 milijarde eura, što je bilo oko 7,5 posto manje nego u istom mjesecu godinu ranije. Budući da se u međuvremenu izvoz oporavio, očekivano je bilo da će ove godine u ožujku izvoz uvelike premašiti vrijednost iz lanjskog ožujka. Ali da će skok iznositi gotovo 30 posto, to je već bilo teže pretpostaviti! Kako bilo, u trećem je ovogodišnjem mjesecu izvoz iznosio 1,58 milijardi eura, što je vrijednost koja je dosad ostvarena samo jednom, još u srpnju 2019. godine. S takvim izvoznim rezultatom u ožujku i prvi je izvozni kvartal završen s ukupnim rastom od blizu osam posto u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, u kojem se u prva dva mjeseca još ništa dramatično nije događalo.

Najveća drama za hrvatski izvoz nastupila je lani u travnju i svibnju, kada je pad vrijednosti izvezene robe iznosio po više od 25 posto. Kasnije su se tijekovi međunarodne trgovine ustabilili, pa od rujna prošle godine domaći izvoznici kontinuirano bilježe rast.

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u prva tri mjeseca ove godine istodobno otkrivaju da je u ožujku odjednom skočio i uvoz u Hrvatsku. Štoviše, vrijednost uvoza u ožujku od 2,38 milijardi eura također je bila najviša na mjesečnoj razini u povijesti. Tako je i za uvoznike prvi ovogodišnji kvartal završio u blagom plusu od 0,6 posto.
Iz zasad dostupnih podataka o vanjskotrgovinskoj razmjeni za prva dva mjeseca ove godine još se ne može dokučiti ni koja je roba tako podigla vrijednost trgovine Hrvatske sa svijetom ni koja su to izvozna (i uvozna) tržišta tako snažno 'potegnula' početkom ove godine.

Ono što se, međutim, može vidjeti jest da se poremećaji još itekako osjećaju u međunarodnoj trgovini. To se prije svega odnosi na to da se ni u izvozu ni u uvozu još nije uspostavio ritam rasta s tri najvažnija partnera – Njemačkom, Italijom i Slovenijom.

19. travanj 2024 17:06