Klub obiteljskih tvrtki
StoryEditor

Kako bezbolno riješiti vlasnički odnos?

28. Listopad 2016.

Za članove Liderova Kluba obiteljskih tvrtki održana je radionica o tome kako urediti vlasničke odnose u obiteljskoj tvrtki na način da se uključe oni koji žele biti uključeni, da se ne isključe oni koje poslovanje ne zanima. Kada je riječ o nasljeđivanju obiteljske tvrtke, idealna je situacija u kojoj postoji samo jedan nasljednik, koji je pri tom zainteresiran za preuzimanje poslovanja od svog roditelja, sposoban i educiran za to. No, to je ujedno i najrjeđa situacija. Mnogo su češće situacije u kojima vlasnik obiteljske tvrtke ima više djece koja imaju sasvim različit odnos prema tvrtki – jedno bi rado preuzelo upravljanje tvrtkom, ali se ne slaže s načinom na koji to radi osnivač; drugo ne želi uopće sudjelovati u radu tvrtke; treće je zainteresirano samo za raspodjelu dobiti, i tako dalje.

Svaka obiteljska tvrtka u tom je pogledu slučaj za sebe i svaka traži svoje rješenje. Kako pronaći optimalan model nasljeđivanja u obiteljskim tvrtkama, odnosno, kako bezbolno riješiti vlasničke odnose na način da  svi sudionici budu zadovoljni, bila je tema radionice koju je za članove Liderova Kluba obiteljskih tvrtki održao pravni savjetnik Danijel Pribanić.

Polaznike radionice Pribanić je korak po korak uputio u to kako odvojiti upravljačku funkciju od vlasničke, kako prepoznati sklonost nasljednika, kako uključiti one koji žele biti uključeni a ne isključiti one koje poslovanje ne zanima, kako osigurati financijski mirnu starost te kako, napokon, utjecati na poslovanje i nakon odlaska iz tvrtke.

 

18. travanj 2024 00:30